ДАЗД върна в Белгия две момичета, обявени за издирване

OFFNews 11 септември 2022 в 16:31 3683 0

дете

Снимка Архив

Те са пътували с баща си

Държавната агенция за закрила на детето е върнала две белгийски деца в страната им, съобщиха от Агенцията. Това е станало възможно с помощта и съдействието на Министерството на вътрешните работи и посолството на Белгия в България.

Двете непълнолетни момичета са обявени от белгийските власти за издирване. При проверка на гранично контролно-пропускателен пункт "Калотина" МВР установили самоличността на издирваните деца. Те са пътували с баща си, за когото белгийските власти са издали заповед за задържане за престъпления срещу личността.

При получаването на сигнала от ДАЗД са настанили децата в кризисен център и социални работници са работили с тях. След обединяване на усилията на двете държави децата вече са в страната си, придружени от белгийски социални работници.

„В един такъв случай е много важно бързата и професионална работа с децата, защото те са в чужда страна, не говорят езика и са силно изплашени – нещо, което никое дете не трябва да чувства. Благодарение на добрата координация между институциите в двете страни, както и граждански организации, децата отново са в родината си и в защитена среда“, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова.

За второто тримесечие експертите на ДАЗД работят по 43 случаи на 48 деца български и чужди граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови