Държавен вестник обнародва забраната за лотариите

OFFNews 18 февруари 2020 в 10:07 6887 0

Държавен вестник обнародва в днешния си 14-ти брой промените в Закона за хазарта, с които се слага край на частните лотарии.

Законът за хазарта бе приет на второ четене от парламента на 7 февруари без дебат, след скоростно минаване през ресорната комисия.

Вносител на поправката бе лидерът на НФСБ и зам.-председател на парламента от Обединените патриоти Валери Симеонов.

Лицензите за организиране на лотарийни игри - с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности - се прекратяват. Лотарии оттук нататък може да организира само Българският спортен тотализатор.

Тотото ще може да продава лотарийни билети само в специализирани пунктове, с нает за целта персонал. Билети няма да могат да се продават в обикновени лавки, супермаркети и други търговски обекти.

Към момента няма голяма яснота как могат да бъдат изплатени печалбите на потребителите, купили билети преди забраната. Законодателят не внесе яснота по този въпрос, като Симеонов и Менда Стоянова (ГЕРБ) посочиха, че това са частно-правни въпроси - т.е. печелившите да търсят печалбите си от досегашния оператор на лотарията.

От влизането в сила на забраната местата за продажба на билети вече нямат право нито да предлагат досегашните талони, нито да изплащат печалби.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови