Даренията за генератори за Украйна постъпвали със скорост 2621 лева в час

Събрани са над половин милион лева за осем дена и половина

Александра Маркарян 05 декември 2022 в 16:41 6698 2

Манол Пейков

Снимка Фейсбук/Личен профил

Манол Пейков

Даренията за генератори за оставената на тъмно и студено от руските удари Украйна са постъпвали със скорост 2 621 лева на час от началото на кампанията на 26 ноември до днес на обед, когато тя приключи. Общата им сума надхвърля половин милион лева (534 710,77 лева) - информира инициаторът ѝ Манол Пейков от пловдивското издателство "Жанет 45" и бивш депутат от ДБ.

"Казано с други думи, през всеки от последните 204 часа вие сте ми превеждали дарения за закупуване на генератори за Украйна със скорост средно по 2621 лева на час – което прави по 43 лева и 69 стотинки на минута, или по 72.8 стотинки на секунда ❤", пише Пейков във Фейсбук отчета си за кампанията днес.

До момента с даренията са платени 118 генератора (между 2 и 100 кВт) на стойност 347 322,45 лева. Четири от тях са големи, струват 101,088 лева, и са купени днес, 5 декември.

Допълнително са били дарени още 9 генератора от хора и фирми.

Остават 187 388,26 лева, които също ще бъдат насочени към закупуването на генератори.

Първата партида ще тръгне за Украйна на 12 декември.

Даренията, които са постъпили след края на кампанията ще бъдат "превърнати" в агрегати за Украйна.

"Благодаря ви от все сърце! ❤" - пише Пейков и обещава да публикува поименен отчет за дарителите преди края на седмицата.

Къде отиват генераторите?

Едно от местата е една от болниците в Херсонска област. Тя е заявила нуждата си от един генератор от 60 кВт, който вече е намерен и ще бъде доставен до България до две седмици, а оттам ще тръгне незабавно за Украйна. Херсонска област е една от първите, които попаднаха под руска окупация от първия ден на войната.

От болницата разказват:

"След освобождаването на частта от Херсонска област, намираща се на десния бряг на Днепър – както и на самия град Херсон – станаха ясни размерите на социалната и хуманитарна катастрофа, която е набирала скорост в периода на окупация и на непрекъснати военни сражения.

Един от примерите за това е Белозерската централна районна болница. До преди войната болницата обслужваше над 40 хиляди жители на Белозерската община, като също така оказваше помощ на жителите на Станиславска и Чернобаевска община. В болницата, редом с другите отделения, имаше отделение по неврология, реанимация, педиатрия, родилен дом, поликлиника, стоматология. По план болницата има 200 легла и в мирно време за пациентите се грижеха над 250 служители.

От 2 март до 11 ноември Белозерска община беше под окупацията на руската армия. Към момента на територията на общината живеят едва 17-20 хиляди души, които се намират под постоянен обстрел. Но въпреки тежката и рискована ситуация, останалият медицински персонал продължава да ходи на работа и да оказва медицинска помощ на населението.

В момента на стационарно лечение в болницата се намират 50 души, като поликлиниката също продължава да работи. Медицинска помощ предоставят 18 лекари, 57 медицински сестри и 47 младши медицински сестри и друг персонал. Лекарите продължават да работят и да се грижат за населението въпреки постоянния обстрел, липсата на вода, светлина и връзка.

Със собствените усилия на общината и на самия персонал частично са възстановени избитите прозорци и врати на отделението (или са запушени отворите). След де-окупацията в болницата частично – благодарение на доброволци – започнаха да пристигат лекарства от първа необходимост.

Примерът с Белозерската болница не е изключение, а по-скоро правило що се отнася до болниците в де-окупираните територии.

Състоянието на инфраструктурата в региона е крайно тежко, като допълнително се усложнява от постоянния обстрел над населените пунктове от страна на руската армия.

Въпросът с генераторите е критичен за медицинските учреждения в Херсонска област, особено в зимния период. Понастоящем това на практика е въпрос, свързан с физическото оцеляване на гражданското население в областта".

Малки генератори ще отпътуват и за Болградската гимназия "Георги Сава Раковски"

Информация за нея може да прочетете тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови