Божидар Димитров вдигна заплатите в НИМ след призива на КНСБ

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2016 в 12:34 3344 1

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров обяви, че е решил да вдигне заплатите на служителите в музея след призива на КНСБ.

Президентът на синдиката Пламен Димитров призова всички работещи в България да изпратят коледна картичка на работодателите си "Искам още 100 лева към заплатата ми". Призивът е част от кампанията на синдиката за повишаване на доходите у нас.

Без да чака служителите да изпращат картички, Димитров сам решил да увеличи заплатите в музея. 

От 1 януари 2017 г. заплатите се увеличава с от 100 до 300 лв. на всички служители в музея. Средната заплата в НИМ в момента е около 700 лв. 

Увеличението на заплатите в НИМ стана възможно след преминаването към нова система. Със съдействието на министъра на културата Вежди Рашидов и президентите на КНСБ и „Подкрепа” бе решено националните музеи да преминат на делегиран бюджет като ръководството на музеите бе оставено да използва всички приходи за дейности и за повишение на работните заплати, обясни Димитров.

Още от 1 януари 2016 г. заплатите на служителите в НИМ бяха повишени с 23%. Сега, макар че година не е завършила, балансът за 11-те месеца показва, че е възможно освен да бъдат посрещнати разходите за археологически разкопки, консервация и реставрация на новопостъпили паметници, издателската дейност на научните специалисти в музея, може да бъде повишена заплатата на служителите от 100 до 300 лв., като за началниците на отделите повишението ще бъде още по-голямо, допълни директорът на НИМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови