Борисов защити мерките в Странджа: Не спрем ли чумата сега, загива целият сектор

При разпростиране на болестта 3 години няма да можем да изнасяме млечни продукти и месо

OFFNews 18 юли 2018 в 12:56 4734 1

Бойко Борисов

Всичко, което се прави със животните в Странджа, е правилно. Няма друга европейска и световна практика, заяви премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

Премиерът призова за всички възможни мерки да се спре заразата, защото ако се допусне разпространението на чумата, има сериозна опасност да загине целият сектор и в продължение на 3 години да не можем да изнасяме нито сирене, нито кашкавал, нито масло. Според Борисов това ще изправи страната ни пред катастрофа.

„Порожанов, разпореждам ти да видиш как до 90-та година, в комунистическия режим, как се действало в такива случаи. Армията затваря и загражда, и по същия начин. Аз гледам животни, това ти е като дете и разбирам хората, които страдат. Упрекът ми към БАБХ е, че трябва да проявите максимална човечност, да обяснявате! Ако трябва ден и нощ. Ако допуснем заразата да мине отвъд планината, след това ще трябва да си избием всички овце и кози в държавата, които са милион и триста хиляди. Има държави, в които горят всичко с напалм около границата на 10 км., за да прекратят зараза. Направете всичко възможно да се реши този въпрос”, заяви Борисов пред министрите.

„Изпуснем ли заразата да мине в други населени места, тогава ще плачат всички. Компенсациите няма да бъдат в рамките на милиони, а на стотици милиони. Помолете хората да не крият животните. 1 300 000 са овцете и козите и едно е да избием 4000 или дори 30 000. Премине ли отвъд планината е катастрофа“, добави Борисов.

Земеделският министър Румен Порожанов отговори, че това се прави че се изплащат компенсации. Борисов го репликира, че са започнали да работят, след като са създали проблема. „Вземете всички мерки за дезинфекция”, нареди той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови