Ексклузивно Президентът назначи служебния кабинет. Стефан Янев става премиер (пълният състав)

Борисов свиква Съвета по сигурност заради коронавируса

OFFNews Последна промяна на 24 февруари 2020 в 14:11 1654 1

Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов ще свика утре извънредно заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на коронавируса. Ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, както и предприетите мерки в национален и международен аспект, и по-нататъшни действия, съобщиха от правителствения пресцентър.

"Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме", заяви министър-председателят по време на срещата си в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон.   

Относно миграцията Борисов заяви, че е e приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение и към момента успешно управляваме миграционния натиск. 

Премиерът добави, че се отчита намаление на натиска в сравнение със същия период през 2019 г. Това по думите му се дължи както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено Турция.

"България носи голяма отговорност, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. България успешно се справя с този ангажимент", каза Борисов.

Министър-председателят добави, че ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност.

"Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи - ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия", подчерта министър-председателят.

По думите на премиера бъдещият механизъм ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция. Според него е добре също така да се помисли как доброто сътрудничество между една държава членка и трета страна може да се използва в интерес на целия ЕС, за да се увеличат възможностите за връщане.

По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка Борисов отбеляза, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България.

"Същевременно, ние продължаваме да работим за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови