Близо 1800 деца и младежи от социални домове ще получат компютри и безплатен интернет

OFFNews Последна промяна на 17 август 2020 в 12:13 1292 0

Близо 1800 деца и младежи от социални домове в страната ще получат компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет със средства от Министерството на труда и социалната политика.

От социалното министерство съобщават, че с тези устройствата те ще могат да се включат в дистанционно обучение, ако такова бъде използвано в техните училища през идната учебна година.

За тази цел ще бъдат предоставени почти 823 000 лева на общините доставчици на услугите от Фонда "Социална закрила".

След като местните власти кандидатстваха с проекти по програмата за закупуване на компютърни конфигурации, устройства и периферия, бяха одобрени 80 предложения, като най-голям е бил интересът към лаптопите, настолните компютри и заплащането на интернет до края на годината.

Целта на програмата е да осигури непрекъснат образователен процес. Тя е част от ангажимента на МТСП да не се преустановява социалната подкрепа на най-уязвимите обществени групи при преодоляването на пандемията от COVID-19.

От социалното министерство допълват, че с подкрепата ще се повишат шансовете на младежите от социалните услуги за преминаване в следваща форма на обучение, професионална квалификация по професия и реализацията им на пазара на труда.

В края на май Агенцията за социално подпомагане и ФСЗ раздадоха 261 дарени или закупени със средства на дарители таблети на ученици от социалните услуги в областите Видин, Враца, Монтана, Кюстендил, Севлиево, Габрово, Ловеч, Дупница и Смолян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови