Бизнесът губи над 70 млн. лева годишно заради прекомерен стрес при служителите

Йоанна Димитрова 05 септември 2017 в 16:17 1932 0

"Българският бизнес губи по 70-80 милиона лева годишно заради големия стрес, на който са подложени служителите", заяви председателят на Българската стопанска камара Тончо Томов по време на пресконференция на тема "Играта на професионалното прегаряне и баланс личен живот-работа".

"Има много дефиниции на така наречения „бърн аут“ (прегаряне). Една от тях гласи следното: състояние, свързано с емоционално и физическо изтощение. Част от симптомите са главоболие, изтощение, схващания, дори дисфункция в сексуалния живот, поведенчески проблеми, агресивност. Според данни от САЩ и Европа различните поколения и полове имат различна предразположеност към "прегаряне". Идеята ни е да обясним и обучим бизнес средите как да предпазват служителите си от този стрес, тъй като в днешно време средата става все по-взискателна, плановете – все по-предизвикателни. Относно данни за това състояние сме изостанали на фона другите държави от ЕС, но се надяваме до 1-2 години да имаме по-точни цифри", обясни Анелия Горгорова – управител на Key Success Indicators (консултантска компания в областта на управлението на човешките ресурси и бизнеса) и член на управителния съвет на Българска асоциация за управление на хора.

"Стресовият феномен съществува и в България. Образованието, армията и администрацията са едни от сферите на работа с най-висок процент на прекомерен стрес. Като цяло работата, която изисква контакт с хора, е най-засегната. Годишно се изплащат над 144 милиона лева за болнични, а 50 на 100 от тях са причинени именно заради стрес или бърн аут. Тук не е засегнат само бизнесът, но и ангажираните хора. Неблагоприятният климат на работната среда предизвиква стресово състояние. Да създадем клинични пътеки и терапии не е единственият начин да решим проблема. Трябва да се създаде работна атмосфера, която да прави служителите щастливи", обясни още Томов.

В България има регулация относно този проблем, тя е неизбежна, заради европейски регламенти, но е твърде обща. Според нея, работодателите са задължени да следят психическото здраве на служителите си, но няма нужния капацитет и контролни органи, обясни Томов.

"Стресът е епидемията на 21-ви век. Той работи на две нива - честота и степен на стрес. В Северна Америка бърн аут струва на бизнеса над 320 милиарда долара годишно. В Торонто 30% от младите хора имат психически проблеми, тревожност, депресия или различни физически заболявания. Има шест основни фактора, които влияят върху стреса на служителите: конкуренцията, отчуждаването, посланията от обществото, технологията, самотата и икономиката на държавата. Хората вярват в мита за прогреса, за ефективността, за удовлетворението. Отговорността да се предпазим от това не е само индивидуална. Трябва да се борим заедно, да изискваме повече от правителството. Работодателите трябва да дават по-чести почивки на служителите си и да ги карат да ги взимат, да направят работната среда по-приятна и да не задължават работниците си да работят повече от 8 часа", каза Хамза Кан - специалист по стратегически маркетинг, предприемач и мотивационен спийкър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови