БГ оператор мами клиенти за тарифирането на мобилния интернет

Александра Маркарян 15 май 2015 в 11:10 28105 33

Снимка thenextweb.com

Комисията за защита на потребителите установи, че един от мобилните оператори в България мами клиентите си, като премълчава информация за начина, по който тарифира мобилния интернет.

Комисията не уточнява за кой от действащите оператори става въпрос.

В договорите на клиентите не било написано, че всяко влизане в интернет се таксува с цената на интернет на 1 MB. Бил упоменат само тарифният план за таксуване на изразходваното количество мегабайти и метод на тарифиране на трафика на данни, според който таксуването е на всеки килобайт (КВ). Търговецът обаче е премълчал, че съществува определена минимална цена за всяка интернет сесия, равняваща се на цената за 1МВ трафик на данни.

Така на практика стойността на услугата е изчислявана по обявената цена за един мегабайт (1МВ) независимо от реално осъществения трафик на килобайти. Например, ако потребителят разходва 1МВ в рамките на 10 интернет сесии, той няма да дължи посочената в договора цена за 1МВ, а ще дължи тази стойност, умножена по 10.

Клиентът ще плати сума съгласно посочените в договора условия само ако осъществи в рамките на 1МВ потребление една единствена интернет сесия.

За прилагането на подобни нелоялни търговски практики законът предвижда санкция в размер до 15 000 лева.

Комисията е забранила на оператора да заблуждава клиентите си, като премълчава част от информацията за метода на изчисление на дължимата сума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!