Бедни будители от БАН поискаха още 12 млн. лв. за наука (снимки)

OFFNews 01 ноември 2016 в 12:47 9018 0

Бедни будители от БАН поискаха още 12 млн. лв. за наука (снимки)

Снимка Сергей Антонов

В Деня на народните будители учени от Българската академия на науките и от Селскостопанската академия излязоха на протестно шествие в столицата. Те настояват за повече пари за наука в бюджета за догодина и за достойно заплащане на труда им. Ръководството на БАН поиска 12 млн. лева допълнително за следващата година, за да се повишат заплатите на учените, но правителството е в състояние да отдели 5 млн. лв. От синдикатите КНСБ и "Подкрепа" определиха увеличението като "крайно недостатъчно".

Протестиращите поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в София. 

Шествието започна в 11.00 часа от сградата на БАН на площад "Народно събрание", премина по булевард "Цар Освободител", през министерството на образованието и МС, премина по "Дондуков", булевард "Васил Левски". Протестиращите бяха разочаровани от факта, че пред просветното министерство никой не излезе, за да вземе техните искания. Те казаха, че това означава, че просветното министерство не работи за развитието на българската наука. След това учените се отправиха по булевард "Дондуков" към паметника на Васил Левски.

Учените казаха, че заплащането в БАН и Селскостопанската академия е с двеста лева по ниско от средната работна заплата за страната и определиха това като срам и позор. Синдикатите, КНСБ и "Подкрепа", които са организатори на демонстрацията, настояват през следващите пет години за БАН и Селскостопанската академия да бъдат отделени 0,05 процента от брутния вътрешен продукт на страната, което при сегашното му ниво означава 44 милиона лева допълнително за наука. Те предупредиха още, че младите учени все по често избират да напуснат България заради ниското заплащане. Протестът продължава при засилено полицейско присъствие, въпреки това протестът преминава спокойно.

Това, което тази година се дава по отношение на БАН, представлява само кръпки по някои неотложни проблеми. Сумарно ще се съберат 10 милиона, но това не са пари за наука, не са пари за изравняване на заплатите. Ситуацията в БАН остава такава, че средната работна заплата на хората е около 200 лв. по-ниска от средната за страната, а в Селскостопанската академия – 250 лв., каза за БНР заместник-председателят на БАН Дамян Дамянов по повод протеста.

Дамянов изтъкна, че младите учени не остават у нас заради чувствително по-ниските заплати спрямо колегите си в други страни. Дори когато участват по европейски проекти за наука, възнаграждението им също се различава, допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови