Quantcast

БАН съветва политиците как да вдигнат раждаемостта

OFFNews Последна промяна на 06 ноември 2014 в 13:27 1660 5

Мерки срещу застаряването на населението ще предложат учени от БАН на новото правителство.

България е на едно от първите места в света по интензивност на стареенето. При жените у нас смъртността е най-висока в ЕС, а при мъжете - една от най-високите, коментира доц. Кремена Борисова, която е редактор на сборника "Демографската ситуация и развитието на България".

Затова учените препоръчват реформи в здравната система, които да осигурят на населението нормален достъп до здравна помощ. Ключово е и стимулирането на раждането на повече от едно дете в българските семейства без това да пречи на реализацията на родителите.

"Необходимо е да има нови критерии за по-ефективно и по-справедливо разпределение на детските надбавки и на семейните помощи у нас. Това трябва да стане чрез диференциран подход, съобразен с линията на бедността и с минималния гарантиран доход", даде пример доц. Борисова.

Тенденция за намаляване на смъртността в България има, включително и на детската смъртност, но това става с твърде бавни темпове и затова страната ни изостава по този показател спрямо другите страни от ЕС.

Изследването и препоръките на екипа на БАН ще бъдат представени на новото правителство, министерствата и всички ангажирани с демографията институции.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.11 2014 в 18:24

Айде пак протест, и пак социални мрежи ...
Е те затова верно няма раждаемост - щото глупост.
Хората са се размножавали и в много по-страшни и бедни времена, във войни даже, и природни катастрофи. А когато хора от кол и въже обявят че БАН пише програмКи - спират да се размножават. Понеже не искат децата им да растат между глупаци.

06.11 2014 в 15:00

Не е нужно БАН да съветва как да се вдига раждаемостта -- хората раждат, когато могат да си позволят да отгледат дете в нормални условия -- без да се съсипят родителите и без излагат децата си на мизерия (говорим за отговорните хора). Каквито и програмки да предлага БАН и всякакви безделници от правителствени и неправителствени организации, нещата няма да се променят докато страната не стане нормално-функционираща държава. До тогава хората няма да се плодят. Това си е един вид протест срещу питекантропите-политици, които стопиха нацията.

06.11 2014 в 14:35

Чакай да се сетя каква може да е причината за ниската раждаемост...
- че всички помощи отиват за гнусните цигански копеленца
- ... които колят, грабят, бият нашите деца безнаказано
- че 30% от заплатата ни отива за циганските копеленца, за митичните осигуровки, за безделници, за политици...
- а когато имаме нужда да се възползваме от въпросните услуги, се давим в бюрокрация и корупция
- че хората работят на по 3 места и едвам връзват двата края, че да искат и дете да износят

Ей така на първа мисъл това ми идва. Когато думата циганин стане термин за отдавна изчезнал в историята субект, живял някога по тези ширини, тогава ще си отгледам децата тука. Докато на вас са ви по-удобни мангалите, хранете си ги тях!

06.11 2014 в 13:49

off-чо, остана ли някой във форума, който да не ти е казвал че се абсолютен глупак?

06.11 2014 в 13:45

А аз си мислих че смъртността е константа равна винаги на 100%