Българските антарктици заминават за о. Ливингстън

OFFNews 04 декември 2013 в 08:58 4146 0

Българските полярници на Антарктида. Снимка: Български антарктически институт
Българските полярници на Антарктида. Снимка: Български антарктически институт

 

Първата група на 22-та българска антарктическа експедиция заминава за остров Ливингстън тази вечер с полет от София през Рим до Буенос Айрес, съобщи Българска антрактическа експедиция.

Това са командирът на базата ни „Св. Кл. Охридски” на о-в Ливингстън инж. Йордан Йорданов, енергетикът Станимир Модев, лекарката д-р Румяна Антонова, метеорологът доц. д-р Крум Велчев, строителите инж. Роман Едуард, Чавдар Гълъбинов, Неделчо Хазърбасанов и художничката Ганка Павлова. В състава на групата са включени и монголският метеоролог Дашдорж Гаанбатар и турският сеизмолог Орхан Полат.

От Буенос Айрес групата ще лети с аржентински военен самолет да съседния о-в Кинг Джордж и оттам с кораб ще достигнат о-в Ливингстън.

Задачата на групата ще бъде разконсервирането на базата, след антарктическата зима и извършването на неотложните ремонтни дейности по поддръжката й. Художничката, чието пътуване е осигурено от родолюбиви спонсори, ще изографиса иконостаса на построеният наскоро православен параклис „Св. Йоан Рилски”. Докато монголски учен за пета поредна експедиция ще ползва базата ни за изследванията си, то Орхан Полат ще е първият учен от южната ни съседка стъпил на Антарктида.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови