България ще получи 411.7 милиона лева по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027

OFFNews Последна промяна на 08 август 2022 в 21:37 1299 0

Средствата са за осигуряване на подкрепа на най-уязвимите групи, живеещи в бедност и дълбока социална изолация.

Снимка Getty Images

Средствата са за осигуряване на подкрепа на най-уязвимите групи, живеещи в бедност и дълбока социална изолация.

Европейската комисия одобри Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027 г., чрез която България ще получи финансиране в размер на 411,7 млн. лева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Средствата са за осигуряване на подкрепа на най-уязвимите групи, живеещи в бедност и дълбока социална изолация. Това са първите две програми на Министерството на труда и социалната политика, които се съфинансират от Европейския социален фонд плюс - за храни и за развитие на човешките ресурси, са първите.

С договорените два пъти повече средства в сравнение с приключилия програмен период подкрепата ще бъде разширена значително. Годишно ще бъдат раздавани около 350 000 пакети с познатите от първия програмен период хранителни продукти и още толкова с хигиенни материали, които са нов вид подпомагане. Запазва се предоставянето целогодишно на топъл обяд за около 50 000 уязвими лица средномесечно.

В новата програма фокусът е поставен върху подкрепата за децата. Бебешки продукти от първа необходимост ще получат семействата на 10 000 новородени. Ваучери за детска кухня са предвидени за още 10 000 деца от 10 месеца до 3 години.

Предвижда се различните видове подкрепа да достигнат общо до над 600 000 лица, които са в невъзможност да осигурят своите и на децата си основни жизнени потребности. Бенефициентите по Програмата за храни са задължени да предоставят на подпомогнатите лица съпътстващи мерки след оценка на индивидуалните им потребност. Чрез включването им в заетост, в обучения, осигуряване на достъп до социални услуги, здравни грижи и др., се цели да се постигне трайно преодоляване на бедността и социалната изолация и така да се осигури устойчивост и ефективност на Програмата. Съпътстващите мерки са насочени и към осигуряване на условия за равен старт и ранно детско развитие за всички деца, чрез подкрепа на семейства, които изпитват затруднения да се справят с предизвикателствата на родителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band