Българи и испанци ходят най-много пеша в целия ЕС

OFFNews 05 януари 2015 в 11:53 2182 1

Българи и испанци ходят най-много пеша в целия Европейски съюз. 

Това показват данните от последното проучване на Евробарометър за нагласите към транспорта. Изследването е проведено в периода 11-20 октомври 2014 г. и в него са участвали 27 868 души от всички страни, членки на ЕС, съобщава вестник "Сега".

Колата е основен транспорт в ежедневието на континента, показват обобщените данни за съюза. Около 54% от анкетираните предпочитат да се придвижват с личния си автомобил. 19 на сто ползват предимно градския транспорт. 60% от анкетираните определят удобството като основен фактор, който влияе при избора им на превозно средство. За 31 на сто е важна бързината и едва за 12% цената е водеща при избора на транспорт. 

Честотата и цената обаче са факторите, които биха накарали около 25% от хората да слязат от колата и да се качат на градския транспорт. За 20 на сто от анкетираните няма нещо, което да ги накара да заменят комфорта на личния автомобил.

Интересни тенденции се наблюдават в отделните страни. 42% от българите споделят, че използват колата си за всекидневните си ангажименти - работа, срещи и т.н. Въпреки това 35% биха заместили колата с градския транспорт, ако той е по-редовен. 

В Кипър процентът на хората, избрали градския транспорт пред автомобилите си, е най-голям - 85%, а най-нисък е в Унгария - 33%. Българите и испанците си поделят първото място като 25% от хората , които ходят пеша. С близък процент са още Румъния и Португалия. Едва 4% от анкетираните холандци ходят пеша, голяма част от тях се придвижват с колело - 36%. 

Почти 70% от българите пътуват с личните си автомобили на дълги разстояния и едва 6 на сто предпочитат самолета при пътувания над 300 км, което ни отрежда на дъното на ЕС.

У нас влакът се ползва почти толкова рядко, колкото самолетът - това е предпочитан транспорт за 7 на сто от хората. По този показател обаче не сме на последно място, защото в Литва едва 2% от анкетираните са избрали железниците за последното си дълго пътуване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови