Архитект Терзийски, който продължава да променя човешки съдби

OFFNews 10 ноември 2021 в 12:10 1595 0

През 2010 година група от хора, които обичат баскетбола и спорта се събират, за да създадат отбор по баскетбол...

Дотук нищо особено. Особеното е, че всички до един са в инвалидни колички. Но въпреки това те желаят да спортуват. Както казва един от най-старите състезатели в отбора - Иво - "Този отбор, този спортен проект промени живота на много хора. Промени и моят живот. И продължава да го променя".

Но един проект не може да се случи, ако зад него не стоят хора, които имат огромното желание и амбиция за промяна. Промяна на мисленето, промяна на правилата.

И така зад тази кауза застава архитект Йордан Терзийски.

Архитект Терзийски или както го наричат състезателите от баскетболния отбор в инвалидни колички "Балкан" - Данчо, е великотърновец, заставал зад не една или две каузи. През 2019 година например той е сред бившите възпитаници на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев” от Випуск 2003 във Велико Търново, които обновиха един от кабинетите в училището. Проектът за класната стая е изцяло негов. 

През 2010 той е основател и на първия в България баскетболен отбор за хора в инвалидни колички - "Балкан". “Този спорт се разви много, направиха се отбори в София, Варна, има и национален шампионат. В София имаше европейско първенство. Гордея с това, което направихме” - казва пред медиите Йордан Терзийски.

Оттогава отборът променя човешки съдби. Но променя и ситуацията в спорта изобщо, защото след "Балкан" започват да се появяват и още отбори за хора в инвалидни колички. Създадени са отбори във Варна, Бургас, след което и национален отбор на България. Инициативата вече търпи развитие и в други български градове.

"Баскетболът промени живота ми драстично. Той подобри както физическото ми състояние, така и ми вдъхна увереност в себе си. Освен това съм постоянно заедно с други хора със съдба като моята. Това ми помогна да продължа напред и мога да кажа, че отборът е моето второ семейство" - казва 42 годишния Атанас Парушев, който е част от "Балкан" от самото му създаване.

Промяната вече е факт. А хората просто имат нужда да повярват в нея. За това всички състезатели от отбора на "Балкан" благодарят на архитект Йордан Терзийски, който застава зад тяхната кауза на точното място и в точното време.

Днес Йордан Терзийски е едно от новите лица на ПП Продължаваме промяната, водач на листата във Велико Търново. Той ще се изправи срещу Делян Пеевски.

Промяната трябва да продължи. Да променяме себе си и да променяме обществото, за да го направим по-добро. Състезателите от отбора по баскетбол в инвалидни колички "Балкан" вече знаят това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови