Арх. Здравков: Националният стадион не трябва да е в Борисовата

СО няма да премахва климатици, но те не трябва да висят от паметници на културата, обясни главния архтект на София

OFFNews 20 май 2019 в 09:21 3959 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Столична община не прави акция по премахване на климатици, а въвежда единен стандарт, който ще доближи София до облика на европейска столица.

Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков по бТВ по повод проекта за Наредба за градската среда. Климатиците се засягат в тази част, в която направихме градски стандарт. Той обхваща единствено 4 улици в София – ул. „Цар Шишман”, ул. „Граф Игнатиев”, ул. „6 септември” и ул. „Солунска”. В тези зони има 48 паметници на културата, не е редно от тях да висят климатици, коментира арх. Здравков.

По думите му в момента стандартът е подложен на консултации и може да бъде модифициран в рамките на месец. Що се отнася до собствениците на сградите в тези карета, наредбата, която е пилотна за България, предвижда те да имат 3-годишен срок, в който да изпълнят изискванията по стандарта. В противен случай се предвиждат санкции.

Предлаганият устройствен план на Борисовата градина предизвика възраженията на спортният министър Красен Кралев - той обяви, че ще го обжалва, защото ПУП спира строителството и ремонта на спортните съоръжения в парка и не е съгласуван с Министерството на младежта и спорта. На 5 юни планът ще бъде представен в УАСГ и от ведомството могат да внесат своите мотивирани предложения за промени, обясни Здравков. 

Мястото на Националния стадион „Васил Левски” трябва да бъде преместено, тъй като съоръжението е от 1961 г., когато колите в София са били значително по-малко и съответно достъпът до стадиона е бил по-удобен, смята обаче главният архитект на столицата. По думите му сега на 1000 души в столицата се падат 600 автомобила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews