АПИ прави изложба с археологическите находки, открити при строителството на магистрала 'Струма'

OFFNews Последна промяна на 14 февруари 2019 в 10:52 1302 0

Снимка АПИ

Находки, открити при строителството на АМ „Струма“, ще бъдат представени на националната изложба „Българска археология 2018“, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура". Тя започва на 14 февруари в Националния археологически институт с музей при БАН.

Находките са открити край с. Покровник при проучването на селище от римската и късноантичната епоха. Ценностите са над 2700. Сред тях са над 1400 монети, керамични съдове и метални предмети. Част от тях ще бъдат представени на изложбата.

От 2016 г. досега за археологически проучвания само в участъка между Благоевград и Крупник от АМ „Струма“ Агенция „Пътна инфраструктура“ осигури над 3 млн. лв. През 2019 г. АПИ ще инвестира в археологически проучвания близо 8 млн. лв., посочва АПИ.

През миналата година освен на АМ „Струма“ започнаха археологически проучвания и по трасето на АМ „Хемус“ - в отсечката между п. в. „Белокопитово“ и с. Буховци, на път I-8 Калотина - София и път I-1 в участъка Видин - Димово - Ружинци - Монтана. Общата им стойност е за близо 935 хил. лв.

 

През 2019 г. предстои преместване и теренна консервация на археологическите ценности с експозиционна стойност, открити край с. Покровник. Откритите римска фамилна гробница и раннохристянската църква ще бъдат преместени, а на място ще бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на АМ „Струма“. На 8 февруари подготвеният проект е изпратен за съгласуване в Националния институт по недвижимо културно наследство, каквито са изискванията на Закона за културното наследство. През следващите месеци ще се извършват и археологически проучвания на обходния път на Габрово, на пътя Видин - Димово - Ружинци - Монтана, Мездра - Ботевград и на обходния път на Поморие. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови