АПИ: Бяхме подготвени за снега, макар да имахме пропуски

OFFNews 04 януари 2016 в 13:15 3006 5

От АПИ са били подготвени за вчерашните снеговалежи, макар да е имало и региони с пропуски в почистването, съобщи в ефира на Nova, шефът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Фирмите, които не са успели да се справят със ситуацията, ще бъдат глобени, увери той. Лазаров посочи още, че в договорите на почистващите компании има клаузи за санкции при несвършена работа. Наложените глоби за 2015 г. са в размер на 350-400 хил. лв. 

За зимно почистване на пътищата в България през тази година са предвидени 60 млн. лв., което е с 4 млн. повече в сравнение с 2015 г.

Малко по-късно пред Би Ти Ви, Лазаров обясни, че българските шофьори очакват по пътищата, да няма никаква снежна покривка, което според него няма как да стане, защото при силен снеговалеж буквално минути след преминаване на снегопочистващите машини, платното отново е бяло, въпреки разпръснатата сол.

Той заяви, че през миналата нощ са работили над 2600 машини. Очакванията на АПИ са за много тежка следваща нощ, заради предвиждани нови валежи днес. 

Най-тежка в момента е ситуацията в областите Плевен, Ловеч, Русе, Габрово, Велико Търново, Шумен и Разград. Там се очакват проблеми и тази вечер.

От Агенция "Пътна инфраструктура" обясниха, че имат стандарти за поддържането на пътищата. Нивото и скоростта на почистване зависят от класа на пътя.

С различните категории пътища според начина им на почистване, разделени по райони, можете да се запознаете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!