Адв. Мария Петрова: Несъстоятелно е в случая с починалото дете да се говори за липса на легла

Докато не излязат резултатите от аутопсията, коментарите за починалото дете са спекулация, смятат лекарите

OFFNews 19 ноември 2019 в 12:07 3837 4

Снимка Архив

Абсолютно несъстоятелно е да се говори за липса на легла в случаи като с починалото 3-годишно момченце, коментира пред Нова телевизия адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

По думите й на много места липсва медицинска документация, а и няма утвърден стандарт за поддържането й. Според нея би трябвало да има алгоритъм за преместването на пациентите от едно лечебно заведение в друго. Тя изтъкна и трудностите, с които се сблъскват родителите на деца от провинцията, когато дойдат в столицата и са принудени да се лутат между лечебните заведения.

В отговор д-р Димитър Русинов, директор на Специализираната болница за активно лечение на детски болести „Проф. Иван Митев“ заяви, че коментарите, преди да са известни резултатите от аутопсията, са спекулация. Той отново подчерта, че забавяне в приема на детето няма. То е било регистрирано в 12,20, а кръвната картина му е назначена в 12,36 ч.

Директорът подчерта, че има сериозно разминаване в твърденията на родителите и реалните обстоятелства. По думите му детето е било прието, независимо че болницата е била пълна и се е наложило разместване на други деца, които също са в тежко състояние. Решението за преместването в "Пирогов" е било взето след преценка, че възможностите за реанимация в спешната болница са много по-добри.

Д-р Русинов съобщи, че в момента тече вътрешна проверка, заедно с тази, която провежда здравното министерство чрез Агенция „Медицински надзор“.

По предварителна информация резултатите от проверката на МЗ трябва да станат известни до утре. До момента коментар от болница "Лозенец" по случая няма.

В заключение адв. Петрова коментира, че е абсолютно необходимо случаят да бъде пренесен към прокуратурата, да се изземе цялата налична документация, в това число и рентгеновите снимки (преди да изчезнат, както уточни), и да бъдат назначени съответните експертизи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

4

kokoten

19.11 2019 в 12:59

@emanuilis,това важи само за България,тук всички умират от лекарски грешки и никой от болест,както е по други страни....

13874

3

emanuilis

19.11 2019 в 12:38

@kokoten, както всички знаем, човек по своята природа е безсмъртен. Всичко останало е „лекарска грешка".
Моите съболезнования на родителите.

13874

2

emanuilis

19.11 2019 в 12:34

Защо да е „несъстоятелно"? Напротив, нека се говори И за това. Дано РЗОК обаче се вслушат.

6145

1

kokoten

19.11 2019 в 12:29

Журналисти и адвокати си трият гъзовете с неща за които нямат представа и представят случая както на тях им изнася.Само за сведение:в стандарта за ОАИЛ-а и интензивните сектори към отделенията има изискване едно легло винаги да бъде свободно,ако няма такава възможност се правят размествания,но леглото трябва да е свободно(касата ни е глобявала за това,че нямаме свободно легло при любимите им внезапни проверки).Детето е било насочено към друга болница,но близките са отказали,и накрая абсолютни спекулации,да не кажа глупости са твърденията,че ако е било прието,детето е щяло да оживее...В никакъв случай не защитавам колегите,с цената на всичко е трябвало да приемат и насочат детето по начин,най-добър за детето,но не приемам обвиненията от родителите,тиражирани от т.нар. журналисти за това че,едва ли не лекарите са убили детето.Понякога нещата се случват мълниеносно(при децата още по-бързо) и даже Господ да слезе няма да помогне.Има си правила,нека разследват и да видим...