7000 лева глоба, ако лъжете с километража на колата

OFFNews 21 декември 2017 в 15:03 2586 4

7000 лева ще бъде глобата за манипулиране на километража на колата - това гласят промените в приетия на второ четене Закон за движение по пътищата.

Поправките влизат в сила от юни 2018-та година. 1500 лева пък ще бъде глобата за техническото лице, което не отрази правилно показанията на километража при прегледа. Целта на промените е да се подобрят изискванията към техническите прегледи и пунктовете. Затова се разширяват правомощията на „Автомобилна администрация“.

За тази цел при фиктивен технически преглед на автомобил регистрацията му ще се прекратява чисто служебно, защото реално не е извършен такъв. Въвежда се и допълнителен преглед, когато е настъпила временна неизправност на колата следствие на катастрофа или пък при изменения на конструкцията.

Разширява се и кръга от МПС-та, които ще подлежат на технически преглед, като се включат и най-рисковата група от участници в движението – двуколесни и триколесни превозни средства, високоскоростни трактори, мотопеди и атракционни МПС-та.

Между 500 и 1500 лева ще бъде глобата пък за неукрепен товар.

От БСП възразиха, че така под ударите на закона попадат не само камионите, но всички шофьори, включително и ако не са укрепили ските си. На свой ред главният секретар на Агенцията „Автомобилна администрация” Дамян Войновски обясни, че става дума обемни товари, които не са обезопасени правилно.

Скоро наредбите ще бъдат пуснати за обществено обсъждане. Така 500 лева ще е глобата при незначителна неизправност.Тя скача на 1000 лева при значителни и до 1500 лева при опасни неизправности при укрепването на товара. Всички тези санкции влизат в сила от май 2018-та

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6947

4

theprofet

22.12 2017 в 08:38

Като спрат програмист и очите им стават като палачинки... Някой им казал, че взимали много високи заплати.

6947

1

theprofet

21.12 2017 в 16:02

Ще стрижем овцете още, заради един кръг недосегаеми от закона лекета...
По-добре си оправете контрола по пътищата, какъвто реално няма.
Нарушители не се спират изобщо, за сметка на апетитни за рекетиране водачи!!!
Защо не изключите от правилника знака "Спирането забранено", нито се спазва, нито някой следи за спазването му!!!
Защо 50% от автомобилите карат с включени халогени при всякакви условия и защо никой не ги санкционира???

И т.н. и т.н. Още 100 000 000 закона да напишете положението по пътищата ще е същото, само дето рекетьорите ще имат повече възможности за рекет.