7 души с обвинения за незаконния износ на лекарства, проверяват и други болници и аптеки

OFFNews 12 декември 2017 в 10:59 3603 0

На 7 души са повдигнати обвинени за схемата с незаконен износ на лекарства, обявиха от Специализираната прокуратура. 

Един от тях е ръководителят на престъпната група. Както вече стана ясно, той е фармацевт и е със сирийски произход. Четирима от обвинените са негови хора, които той е контролирал, а останалите двама са криминално проявени, известни на полицията в София. 

Реекспортът на лекарства сам по себе си не е незаконен, ако лекарствата са придобити по законен начин. Когато се групират лекарства по нерегламентиран начин, за да ги изнесеш, трябва да докажеш произхода им. Според нас обаче те са придобити по незаконен начин и при това са извършени и други престъпления, включително документални престъпления, пране на пари и данъчни престъпления, обясни ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Става въпрос за износ на онколекарства, инсулини, лекарства за ревматоиден артрит, астматични лекарствени продукти, които са най-атрактивни за паралелен износ. 

В рамките на акцията са открити лекарства с опаковки с надписи на турски и румънски езици, които няма как да са пристигнали в България по друг начин, освен чрез контрабанда, уточниха от Специализираната прокуратура. 

Тези лекарства са иззети и ще бъдат унищожени. 

Открити са и истински рецептурни книжки. В момента се проверява дали те са на реални пациенти. По този въпрос трябва да се произнесе НЗОК, посочиха от прокуратурата, като отказаха да обяснят какви точно схеми са действали. 

Според властите обаче са действали няколко схеми едновременно, което е донесло по-голяма печалба. 

Има данни и за други групи, които действат по подобен начин. Проверяват се 30 аптеки и 3 болници. Данъчни ревизии са наложени на общо 42 юридически лица. 

Това е нова ниша, която сега се запълва. По закон могат да им се наложат глоби от 5000 лева при печалба от десетки милиони, уточниха от прокуратурата.

Оттам допълниха, че ГДБОП след тези тенденции от над година, като са събирани доказателства по различни начини. От думите на Гешев стана ясно, че това може да е ставало и чрез СРС-та. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови