61% от жертвите на трафик на хора са българи и румънци

Вероника Шербанова 31 май 2013 в 18:03 4137 1

Трафикът на хора най-често се състои в превръщането на жени в проститутки зад граница.
Трафикът на хора най-често се състои в превръщането на жени в проститутки зад граница.

61% от жертвите на трафик на хора идват от Европа, като основната част от тях са от България и Румъния. Това съобщи еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

В същото време българи и румънци са и най-често заподозрените за трафик на хора за периода 2008 – 2010 г. Заедно с тях се нареждат гражданите на Германия и Франция, става ясно от данни на Евростат, представени от Европейската комисия.

45 на сто от трафикантите са граждани на Европейския съюз, а останалите са от други държави, основно от Азия и Африка.

По думите на еврокомисаря 62% от жертвите на трафик на хора са били принуждавани да извършват сексуални услуги, а 25% са били подлагани на принудителен труд.

Броят на предполагаемите жертви на трафик на хора в България непрекъснато нарства. Докато през 2008 г. те са били 250, през 2010 г. са вече 432, около 10% от които са малолетни.

Най-често жертвите на трафик на хора са жени, принуждавани да работят или да продават децата си.

Едва в 9 държави от ЕС директивата за борба с трафика на хора се прилага напълно. Други четири, сред които и България, се готвят да го направят. Затова Сесилия Малстрьом призова останалите да започнат да прилагат закона за борба с трафика на хора, като ги заплаши със санкции.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови