30 огнища на африканска чума, заразата вече предимно по диви свине

Протестите в страната продължават, Танева обеща чистка, но не сега

OFFNews Последна промяна на 09 август 2019 в 09:41 4163 2

Снимка Архив

30 огнища на африканска чума по домашните прасета са установени до момента на територията на страната, предимно в Северна България. Шест от тях са в промишеми свинекомплекси.

Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня - общо 33, заяви министърът на земеделието Десислава Танева по БНТ. 12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа, уточни тя. 

Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни, обясни министърът. 

По думите й, дори в районите където има протести и стопани отказват да заколят прасетата си, 75% вече са го направили. 

В района на Крушаре вече седми ден хората не пропускат автомобили по пътя Ямбол-Сливен. За запазване на животните си настояват и жителите на село Безмер. Пътят Варна - Бургас също е затварян заради протеста в община Долни Чифлик. 

Безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с африканска чума по свинете, когато ни трябват хора на терен, коментира Танева по повод проверката, назначена от главния прокурор в Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

09.08 2019 в 10:34

Въпрос – защо ЛЪЖЕ? При това безочливо…
Втори въпрос – защо досега НЯМА подобен превенционен план?
Трети въпрос – по какъв ПЛАН действат сега БАБХ и другите касапи?
N-ти въпроси - АСЧ от вчера ли се появи, или от години?
А чумата по козичките и овцете, кога успяха да я забравят? Превенционния план за започващия одит на ЕС от 12 септември ли успяха да го натъманят, та да се види колко са се потили в борбата УЖ срещу АСЧ..

И така нататък…

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

09.08 2019 в 10:33

Наглостта на посредственото безочие…
" " Министър Танева запозна еврокомисаря с предприетите мерки по отношение на личните стопанствата и малките ферми, при които липсва биосигурност." Тя информира, че голяма част от населението ДОБРОВОЛНО е усвоило месото от животните.... "Тъй като хората станаха съпричастни и участват в борбата с АЧС, ние ще предложим превенционен план. Ще предприемем действия насочени към подкрепа за изграждане на биосигурност, репопулация и регистрация на обектите", каза министър Танева.