30 млн. лв. износ на български продукти с Лидл България за първата половина на 2021

Хлябът и олиото продължават да бъдат най-изнасяните продукти в мрежата на Lidl

OFFNews 31 август 2021 в 18:00 4865 0

Продукти за близо 30 млн. лв. са изнесли българските производители в европейската мрежа на Lidl през първите шест месеца на 2021 г. Партньорите на Лидл България отбелязаха ръст от 9 млн. лв. в стойността на изнесените стоки, което е почти 44% увеличение спрямо същия период на предходната година.

„Устойчивият ръст на износа, който бележим, е доказателство за това, че нашите български партньори стават все по-конкурентоспособни, предлагат все повече и по-добри продукти, които намират реализация на външните пазари. Освен традиционните стоки, които изнасяме, заедно създаваме иновативни и нишови продукти, за които още няма прекалена конкуренция на европейските пазари и поради това успяваме да постигнем много добри резултати“, заяви Боян Георгиев, директор „Стоково снабдяване“ в Лидл България.

Освен оборота расте и броя на производителите, които изнасят, както и страните, в които се реализира българска продукция. За първото шестмесечие на 2021 година 39 български производители са изнесли 141 различни продукта в 25 европейски държави. Традиционно Румъния, Гърция и Германия са в челната тройка на държавите, за които изнасяме най-много, а тази година български продукти стъпиха и във Великобритания. Олиото и хлябът продължават да са най-изнасяните стоки от България, заради високото качество и конкурентната си цена, но взискателните европейски потребители проявяват интерес и към иновативни артикули като органичен чипс от кафяв ориз, сурови био барчета и био снакове.

Тандем Попово са една от българските компании, които продължават да реализират все по-големи обороти в европейската мрежа на Lidl със своите месни продукти – премиум говеждо месо от породата Black Angus и аржентинско пасищно – бургери и стекове. Само от януари до юни т.г. е реализиран износ за над 5 млн. лв. на общо 4 пазара – Румъния, Унгария, Словакия и Гърция.

Продължава успешната реализация и на продуктите на Виктория Нутс – сушени плодове в шоколадова глазура, които за първата половина на годината реализираха продукция за близо половин млн. лв. в 8 европейски държави.

За Лидл България

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 32 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 108 магазина в 50 града и над 3200 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови