26 български деца и учителите им са в Турция

OFFNews 16 юли 2016 в 15:11 2874 1

19 български ученици  и 7-та им ръководители се намират в Трабзон на Спортна гимназиада, съобщи Министерството на младежта и спорта.

Начело на групата е председателят на Българската асоциация спорт за учащи Юлия Боянова, която е в непрестанна връзка с българското посолство в Турция, Министерството на младежта и спорта и Министерството на образованието, от които получава съдействие за всичко необходимо. Родителите са в постоянна връзка с децата си.

Обстановката в града е спокойна и състезанието не е прекратено, уверяват от ММС и допълват, че българските ученици дори са спечелили бронзов медал в отборната надпревара на аеробиката.

В гимназиадата участват над 2500 деца от цял свят, а официалното й закриване е утре вечерта.

Тази сутрин е проведена оперативка на място, на която са присъствали президентът на медународната федерация за ученически спорт Лоран Петринка, генералният секретар на централата Ян Кулен, президентът на европейската федерация Никос Мегалемос, президентът на турската федерация Омер Каракулукчу,  началниците на военното поделение и полицията в града и представители на общината. На заседанието ръководителите на делегации са получили уверение, че сигурността им е гарантирана и за тях няма опасност. Учениците се извозват под засилена охрана от военни и полиция.

В момента се проучват вариантите българската група да се прибере по маршрут, който да избегне Истанбул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови