179 трапезарии за бедни отварят врати днес

OFFNews 01 октомври 2014 в 08:33 1922 0

Кухня за бедни.

От днес в страната започват работа 179 обществени трапезарии, в които се очаква да се хранят безплатно 13 250 социално слаби българии и бездомни деца, съобщиха от социалното министерство.

Хората в крайна нужда ще получават безвъзмездно топъл обяд - супа, основно ястие и хляб. Трапезариите ще работят всеки ден без събота, неделя и официалните празници в продължение на три месеца.

За дейността на обществените трапезарии от бюджета на Министерството на труда и социалната политика чрез фонд „Социална закрила“ до края на годината са осигурени 1 920 215 лева.

Очаква се Европейската комисия да одобри предложената нова оперативна програма „Фонд за подпомагане на най-нуждаещите се лица“, която ще осигурени възможност обществените трапезарии да продължат да работят през цялата година.

Дейностите по разкриването на обществени трапезарии имат за цел да подобрят качеството на живот и осигурят помощ и подкрепа на следните целеви групи:

• Семейства на месечно подпомагане с доход по-нисък от диференцирания минимален доход. За самотен човек над 75 години той е например 107, 25 лв., а за самотен родител с дете до 3-годишна възраст – 78 лв.;

• Хора с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях;

• Самотно живеещи възрастни, които получават минимални пенсии;

• Скитащи и бездомни деца и възрастни

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews