160 лева глоба, ако откажеш да участваш в преброяването

OFFNews 03 септември 2021 в 13:32 10987 0

160 лева е глобата за човек, отказал да участва в предстоящото Национално преброяване на населението и жилищния фонд в България. 

Преброяването започва в 0.00 ч. на 7 септември и ще продължи до 24 часа на 17 септември. То ще става чрез специална електронна платформа. Жителите на страната могат да участват в него чрез интернет страницата Census2021.bg. Тя ще бъде достъпна и от сайта на НСИ. От 18 септември до 3 октомври преброяването ще продължи чрез посещение на преброител.

На пресконференция днес председателят на НСИ Сергей Цветарски обяви, че Институтът разкрива и телефонна линия, като разговорите ще са на цената на един градски разговор за стационарните телефони, а за мобилните - на цената на вътрешните за мрежите разговори.

На телефон *2021 експерти ще помагат на гражданите при евентуални проблеми при преброяването - от 9 до 21 ч. всеки ден при електронното преброяване, а при класическото - от 8 до 20 ч. също всеки ден.

"Останаха три дни до началото на най-мащабното статистическо наблюдение - преброяването, което се прави веднъж на десет години. То е мащабно не само за нас, но и с резултатите си то повлиява на всички сфери на обществения и икономическия живот", коментира председателят на НСИ, цитиран от БТА. 

Цветарски напомни, че подготовката на преброяването върви вече трета година - от създаването и приемането на закона и допълни, че от 2011 г. се въведе и електронно самопреоброяване, като тогава по този начин са се преброили около 42 на сто от населението.

Десет години по-късно очакваме да се преброят по този начин около 65% от населението. По думите му  електронната система е защитена от злонамерени атаки и има достатъчно капацитет да поеме генерирания трафик.

"Преброителите ще са с маски, ще разполагат с дезинфектанти, ще спазват дистанция от поне метър и половина. За нас е важно да опазим здравето и живота и на преброителите, и на преброяваните хора", подчерта още той. Председателят на НСИ добави, че около 27 000 човека са ангажирани с преброяването, но има и резерви. Те са обучени миналата седмица, а днес е последният ден на подготовката им.

Преброяването в болници, затвори, домовете за медицински и социални грижи и други институционални домове се прави от специално обучен представител на персонала. Първите резултати от преброяването се очакват преди Коледа.

Към това преброяването ще има и две анкетни карти - за раждаемост и за миграция. Тези две изследвания не се попълват от всички, а само тези, които са попаднали в разработената от НСИ извадка, но отговорите им ще са важни за съответните политики.

В отговор на въпрос Цветарски посочи, че при евентуална заповед за пълно ограничение в страната заради пандемията по време на класическото преброяване ще се използва електронният начин и по телефона, което ще стане след съгласие на хората да дадат телефона си за целите на анкетата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!