Свети Йоаким Осоговски

16 август 2012 в 00:01 974 0

Не е известно къде се е родил Йоаким. Той живял през ХІ век. Той е един от четиримата български подвижници-отшелници, оказали най-силно влияние върху българското монашество.

Йоаким се усамотил в една пещера близо до Крива река. След като се установил там, той прекарал остатъка от живота си в строг пост и съзерцателна молитва.

Веднъж на него случайно се натъкнали ловци, отчаяни от неуспеха си в лова. Преподобният им показал едно място, където те ловували успешно. От този ден нататък животите им се променили към по-добро заради благословията на Йоаким.

Те решили да го посетят отново, но го намерили мъртъв в пещерата му. Ловците го погребали на това място и след това често ходели, за да палят свещи на гроба му. 

След 50 години един овдовял свещеник на име Теодор посетил мясотот, където Йоаким живял в усамотение. Той приел монашеско пострижение с името Теофан. Преподобни Йоаким му се явявал няколко пъти и му казвал да извади от земята нетленните му мощи.

Теофан изпълнил молбата на стареца. След това построил манастир с храм на името на преподобния, където поставил мощите. Те се намират там и досега.

Много пъти Йоаким се явявал на братята в манастира и успявал да го опази по чудесен начин от грабеж. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!