Какво трябва да знаем когато купуваме бар оборудване за коктейли

OFFNews 20 февруари 2020 в 13:31 2705 0

През януари, британско търговско издание за алкохолна индустрия, публикува своя годишен списък на най-добрите коктейли в света. За създаването на тази класация, е направено проучване на най-добрите барове, като те са помолени да отсеят най-продаваните коктейли в заведенията им. Проучването показва, че класическите напитки продължават да заемат топ място в света. Всеки собственик на заведение би искал да може да впечатли клиентите си с оригинални напитки, но това не е толкова лесно. За тази цел, се изискват не само специални умения, а и някои основни инструменти, които са необходими за направата на качествен и добре балансиран коктейл. От Anmar.bg ни предоставиха списък на необходимото бар-оборудване с което ще може лесно да правите страхотни миксове и със сигурност, ще зарадвате клиентите на заведението.

Шейкър

На пазара се предлагат два вида шейкъри:

• Традиционен. Метален шейкър с плътно прилепващ капак. Те могат да бъдат различни модели. Традиционните шейкъри са по-подходящи за домашни условия.

• Бостън шейкър. Този шейкър има двойно предназначение, тъй като се състои от стъкло за смесване и по-голямо плоско дъно. Чашата може да се използва самостоятелно за разбъркване и смесване на напитки, а двете части се използват заедно за разклащане. Не забравяйте, че стъклената част винаги трябва да бъде отгоре. Бостън шейкърът обикновено се използва от професионални бармани и изисква използването на цедка.

Мерилки за алкохол и дозатори

Това са малки метални измервателни устройства, които обикновено имат два конуса - по един от двата края. Мерилката е задължителна част от оборудването на един бар. Тя помага за прецизното измерване на течности и гарантира последователността на коктейлите. Съществуват и по-обикновени мерилки за алкохол, които представляват малка метална чаша. Те са от съществено значение, ако използвате големи бутилки с дозатори, тъй като практически е невъзможно да измерите течността правилно. Много от барманите не използват мерилки за алкохол, като разчитат на дългогодишния си опит и паметта си. По този начин, обаче рискувате да изразходите алкохол, повече от необходимото.

Барови лъжици

Една бар лъжица обикновено се състои от:

- Дълга дръжка, за лесно достигане на дъното на високите чаши;

- Спираловидна дръжка, за лесно минаване между парченцата лед;

- Лъжица за течностти.

Този инструмент е от съществено значение за разбъркване и наслояване на напитки, както и за досадното вадене на череши или маслини от буркан. Един път използвате ли бар лъжица, повече никога няма да искате да останете без нея в бара.

Бар чукче

Бар чукчета обикновено са направени от дърво, неръждаема стомана или пластмаса и се използват за чупене на лед или за разбиване на съставки в дъното на чашата. Те често намират употреба и в извличането на сокове от мента или плодове. Когато избирате чукче, гледайте да е с голям диаметър в най-широката точка (около 20 см.), или такъв, който има назъбено дъно, за да може лесно да проникне в твърдите плодове.

Спийд Ботъл

Спийд ботъл е по-скоро луксозен артикул, който може да бъде много удобен, заради това, че предлага възможност за бързо и лесно наливане на течности. Обикновено барманите ги използват при бутилките с алкохол, които се продават най-много. За да удължите срока на напитките, най-добре е да замените скоростомера с оригиналната капачка на бутилката.

Аксесоари за лед

За един бар, ледът е свещен. Предмети като кофи за лед, ледотрошачки, щипки и лопатки за лед са изключително важна чат от оборудването на заведението. Ледотрошачките могат да бъдат електрически или ръчни, като и двата вида вършат чудесна работа. Снабдете се с колкото може повече кофи, щипки и лопатки за лед. Те се използват доста често и винаги ще ви се налага да имате повече под ръка.

Бар цедки

Това са малки цедки, които може да използвате за прецеждане на всичко, което добавяте в един коктейл. Главното й предназначение е да не пропуска люспи или плодова каша в питието. За напитки, които се разклащат или разбъркват с лед и след това, директно се изсипват върху друг лед, използването на бар цедка е задължително, за да се отдели не само ледът, но и всички други твърди съставки.

Отварачки и тирбушони

Персоналът на всеки един бар, неминуемо трябва да бъде обучен да сервира вино елегантно и с финес. За тази цел, са ви необходими няколко специални прибора, като тирбушони и отварачки. Професионалистите срязват фолиото от долния край, като по този начин се избягват случайните капки при наливане. Съществуват и специални резачки за фолио, които режат горния край. Който и начин да изберете, по-важно е изтеглянето на тапата. Тирбушона се забива в средата на тапата. За да може да го поставите в правилна позиция, е най-добре да го завъртите 7 пъти. Металът на тирбушона не бива да влиза в контакт с виното.

Ако искате да впечатлите клиентите си с уникални коктейли, като по този начин увеличите и печалбата си, първата стъпка, която трябва да направите, е да инвестирате във висококачествено бар оборудване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови