„Последната линейка на София“ с отличие и от Испания

Бистра Величкова 25 март 2013 в 14:53 1985 0

Илиян Метев взе поредно отличие за филма
55. Internationales Leipziger Festival für Dokumentar- und Animationsfilm

Документалният филм „Последната линейка на София“ на режисьора Илиян Метев е отличен на международния фестивал за документално кино „Play-Doc 2013“, в Испания.

Това е поредно признание, след множеството международни награди, които филма получи през миналата година.

След като "Последната линейка на София" спечели награди в Кан в "Седмица на критиката", през 2012 г. завоюва приза за най-добър документален филм на международния фестивал в Братислава, за най-добър режисьор (Илиян Метев) на 53-ия Festival dei Popoli във Флоренция и "Сребърен гълъб" на фестивала за документално кино в Лайпциг. Предишните отличия за втората продукция на живеещия в Лондон Илиян Метев включват "приз за откритие" в Кан, където се превърна във втория награден документален филм в 51-годишната история на "Седмица на критиката", Карлови Вари, Сараево и Призрен, а през тази година екипът спечели награда за звук на фестивала 2 in 1 в Москва.

В документалния си филм Илиян Метев предлага автентичен поглед към изтощителната и често сломяваща работа на тричленния екип на една софийска линейка, докато членовете му обикалят, за да спасяват живота на хора в нужда в столицата. Жертва на лошото финансиране в разпадащата се система на здравеопазването, едва 13 линейки обслужват почти двумилионния град. Въпреки, че дават най-доброто от себе си, харизматичния д-р Йорданов, медицинската сестра Мила и шофьора Пламен понякога пристигат при пациентите си с часове закъснение. Филмът проследява екипа в протежение на 48-часова смяна, позволявайки на зрителите (с помощта на камера, монтирана на таблото на линейката) да преживеят всички възходи и падения на тяхната взискателна работа. Драматични ситуации – спасяване на живот или сблъсък с невнимателен шофьор – са преплетени с кратки моменти на разпускани с цигара или вицове.

„Последната линейка на София“ може да гледате в Euro cinema в София, на 25 март от 17.00 ч. и на 26 март, от 16.30 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови