Барак Обама се извини пак на Афганистан

Елица Мартинова 12 март 2012 в 10:39 1433 0

Снимка: ЕРА/БГНЕС
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама поднесе извиненията си на държавния глава на Афганистан Хамид Карзай заради смъртта на 16 цивилни граждани, застреляни от американски войник.

Барак Обама изрази дълбоки съболезнования на семействата на загиналите, сред които има и 9 деца. Той нарече случая „трагичен и ужасен“ и увери, че на виновния войник ще бъде потърсена отговорност.

Официални съболезнования на афганистанския президент поднесе и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Той обеща, че по случая ще бъде проведено разследване.

На 11 март американски войник, страдащ от тежко нервно разстройство, откри безпричинна стрелба по две случайни къщи в афганистанската провинция Кандахар. След като уби 16 човека и рани други пет, той се предаде доброволно на властите.

Случаят провокира протести срещу американското присъствие в Афганистан.

Това е второто официално извинение, което Обама поднася на афганистанския си колега тази година. На 23 февруари американският президент изпрати писмо до Хамид Карзай, в което изрази съжалението си за инцидента от 21 февруари, в който американски войници изгориха екземпляри на Корана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!