Вече има кръв, българинът започна да дарява

Мадлен Шишманова 14 юни 2012 в 14:44 2161 3

Българинът все повече дарява кръв. Снимка: БГНЕС
Българинът все повече дарява кръв. Снимка: БГНЕС
Кръвта вече ни достига, защото българите все по-често стават доброволни кръводарители, обяви доц. Андрей Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология.  Бройката на кръводарителите се е увеличила в последните няколко години. 165 255 души са  дарили кръв през 2011 година, като възрастта им варира между 20 и 50 години. В кръводарителските кампании участват много млади хора, повечето от тях са студенти. Увеличава се и броят на хората, които даряват кръв многократно. Проблемът в момента не е липсата на желаещите да дарят кръв, а недостигът на специалисти по хематология, обясни доц. Андреев. В момента има 9 свободни места за лекари и никой не кандидатства за тях. Според него причината е, че специализацията е четири години, а парите са малко. По думите му един млад специалист-хематолог получава 500 лева. В Националния център по трансфузионна хематология днес бяха наградени най-активните кръводарители-доброволци по случай Световния ден на кръводаряването. Сред тях е Ясен Илиев от Ямбол, който е едва на 19 години.

Апостолът на каузата

Ясен определя себе си като" малко луд", защото вярва, че може да промени света. Даряването на кръв, която може да спаси човешки живот, според него е първата крачка за по-добър свят. "Първото нещо, което направих в деня, в който навърших 18 години, бе да даря кръв", разказва Ясен. Само за една година той е дарил 4 пъти кръв. „Това е невероятна кауза. Много хора се чувстват добре като ходят на концерти и се забавляват с приятели, аз се чувствам добре като знам, че помагам. Даряването на кръв помага на някого, който е изпаднал в беда и е полезно за дарителя“, сподели още момчето. Ясен е  активен доброволец към Българския червен кръст. Вярва в добрите хора и смята, че те просто трябва да бъдат подсетени да направят добро. Именно затова Ясен  е направил брошура, приканваща хората да дарят кръв. Той я е направил със собствените си средства в името на каузата, в която вярва, а именно "дари кръв, спаси живот" . Сега Ясен кандидатства за чуждестранен университет, но това няма да промени  желанието му да дарява животоспасяващата кръв. Твърдо заявява, че всеки път, когато се прибира в родината, ще дарява кръв.

Най-големият дарител

Илиян Троянски от Варна бе награден, защото е дарил кръв над 100 пъти. При него всичко започва в началото на седемдесетте години, когато бил в казармата.  Тогава за пръв път той дарил кръв. По това време кръводаряването било задължително. След това в студентските си години често оставал без пари. По онова време  имало практика да се плаща на дарителите по 30 лева за 500 грама кръв. „ Това не трябва да го разказвам, но когато нямахме пари за кръчма, някой от компанията се „жертваше“ и даряваше кръв“, разказа с усмивка Троянски. "Дарявал съм кръв за познати, роднини и за непознати. Дарявал съм защото някой е имал нужда, но съм дарявал и без причина и пак ще го правя“, категоричен е 57-годишният мъж.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!