Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Четирима войници на НАТО убити в Афганистан

OFFNews 01 март 2012 в 14:33 1576 0

Двама войници на НАТО убити в Афганистан
Двама войници на НАТО убити в Афганистан

Четирима войници на НАТО са били убити днес в окръг Зари, южен Афганистан, преде Ройтерс. Нападателите - преподавател и афганистански войник, също са били убити по време на престрелката.

По последна информация нападателите са били трима като двама от тях са били убити. Единият от убитите е бил цивилен гражданин и е работил като преподавател по ограмотяване на местни войници. Другият е бил афганистанския войник. За третият все още няма информация. Според разказ на анонимен очевидец той е бил задържан непосредствено след атаката. Нападателите открили огън по войниците на НАТО в местната военна база, убивайки четирима от тях. Засега от НАТО не са оповестили самоличността и националността на убитите войници. По-рано тази седмица в отделни нападения в Афганистан бяха убити четирима американски войници, сред които двама съветници в офиса им в Министерството на вътрешните работи в Кабул. Сградата на МВР се счита за една от най-добре охраняваните сгради в страната.

По данни на Пентагона от май 2007 до януари 2012 г. в резултат на 42 различни атаки са били убити около 70 военноослужещи на НАТО. Напрежението в Афганистан ескалира, след като екземпляри от свещената за мюсюлманите книга Коран бяха изгорени в нощта на 20 срещу 21 февруари във военната база Баграм, северно от Кабул. При последвалите изключително тежки антиамерикански вълнения бяха убити поне петима войници на НАТО, както и 30 афганистанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews