Борисов разгледа ремонтираната нова сграда на СРС

OFFNews 06 март 2015 в 16:11 5084 0

Борисов разгледа ремонтираната нова сграда на СРС

Премиерът Бойко Борисов посети новата и ремонтирана сграда на Софийски районен съд (СРС). С него бяха министърът на правосъдието Христо Иванов, председателят на Върховен касационен съд (ВКС) Лозан Панов и председателят на СРС Методи Лалов.

"Бях премиер, когато дойдох в този гълъбарник. Тогава заедно с колегите взехме решение да го ремонтираме, осигурихме финансиране. Тогава бях премиер и като премиер го откривам", каза преджурналисти премиерът Борисов и припомни, че делата в хранилището се съхранявани в чували, а сега съдът разполага с модерна база, в която е разположен архивът. 

Ремонтът на сградата е напълно завършен, остава да бъде изградена ограда. След близо месец предстои тържественото откриване на сградата, където преди това се е помещавало закритото вече Главно управление на Строителни войски.

Към момента в архива се съхраняват над 600 хил. дела, а всяка година постъпват по още 100 хиляди нови дела. В рамките на 2 години в съда са разкрити 30 нови съдийски щата, а преди около месец и половина са получени 97 нови щата за администрация, чрез които съдът ще може да заработи в нормални условия.

Министърът на правосъдието Христо Иванов подчерта, че СРС е предният фронт на реформата в съдебната система, тъй като това е съдът, който е в най-тежко положение. По думите му в него се вижда целият възел от проблеми, с които трябва да се справяме в съдебната власт изобщо. Иванов посочи, че министерството ще се опитаме да търси пари за т. нар. Военното НДК,за което са необходими малко по-малко от 11 млн. лева.

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че е важен символът, че държавата припознава правосъдието като приоритет. Той посочи, че намирането на средства също трябва да бъде приоритет. Председателят на ВАС отбеляза, че като човек, който работи в Софийски районен съд и много пъти е влизал в предишната сграда, може да направи разликите от това, какво представлява тази и предишната сграда на съда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови