Жирафите измират

OFFNews 08 декември 2016 в 12:04 8999 2

Най-високото животно в света - жирафът - е застрашено от изчезване. Предупреждението дойде от Червения списък на световнозастрашените видове.

40% от жирафите са умрели през последните 30 години.

В авторитетния списък, изготвян от Международния съюз за защита на природата, са прибавил над 700 видове птици. 13 от тях вече са изчезнали.

Новите култури - устойчиви на суша и бедствия - заплашват и част от дивите родственици на важни култури, като манго и слънчоглед.

Обновеният списък все пак дава и малко надежда - открити са представители на видове, които се смятаха за изчезнали, например мадагаскарска сладководна риба, каквато не е откривана от 60-те години на миналия век, както и Zosteropidae (Белооки).

Природата масово измира, защото местообитанията на дивите видове се унижават, за да може техните места да заемат обработваема земя, минна дейност и идващото с нея замърсяване. 

През октомври сериозни анализатори прогнозираха, че броят на дивите животни ще намалее с 1/3 до 2020 г. спрямо 1970 г.

Последното обновяване на Червения списък показва, че най-едрият примат - източноконгоанска горила, както и китовата акула също са близо до пълно унищожение.

В същото време данните за голямата панда са обнадеждаващи.

Броят на видовете в Червения списък сега са повече от 85 000. Над 24 000 от тях са застрашени от изчезване, но много видове остават неизследвани.

Много видове си отиват, преди дори да успеем да ги опишем, казва Ингер Андерсън, генерален директор на Международния съюз за защита на природата.

Обновяването на Червения списък показва, че мащабът на глобалната криза може дори да е по-голям, отколкото смятахме, допълва тя.

"Правителствата, събрани на срещата на върха на ООН на за биоразнообразието, имат огромната отговорност да поемат по-голяма отговорност и да увеличат усилията си за запазване на биоразнообразието на планетата - не само заради тях самите, но и за задължителната за опазването на човешкия вид храна."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!