Северният полюс направи "рязък" завой към Лондон

OFFNews 11 април 2016 в 12:44 11387 3

Северният полюс направи

Снимка NASA / JPL-Caltech

Северният полюс е сменил посоката си на движение, като е започнал да се измества на изток с почти двойно по-висока скорост по Гринуичкия меридиан, съобщава Наука OFFNews.

Причините се крият в промяната на разпределението на масата на Земята заради комбинираното въздействие от топенето на ледовете в Гренландия, загубата на ледена маса в Западна Антарктида и увеличаването ѝ в Източна Антарктида, както и водните запаси в Евразия, показва ново проучване на НАСА.

Оста на въртене на Земята, а с него и местонахождението на физическия (не магнитния) Северен полюс, се движи със скорост от около 10 см през по-голямата част от миналия век към залива Хъдсън, Канада и надолу към Торонто.

Това движение се дължи на преразпределението на земната маса, защото земната кора се издига бавно след края на последния ледников период.

Но от 2000 г. насам Северният полюс прави драматичен завой на 75 градуса на изток два пъти по-бързо от преди - с почти 17 см годишно. Според учените това е "огромно завъртане". 

Учените предполагат, че загубата на маса от Гренландия и Антарктика заради бързото топене на леда може да причини изместването на оста на въртене на изток. Учените от JPL стигат до тази идея с помощта на наблюдения от сателитите на НАСА.

Още четете на Наука OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!