НАСА пуска в Космоса товарен кораб

Вероника Шербанова 18 септември 2013 в 16:13 2969 3

Товарният кораб Cygnus

НАСА пуска в Космоса товарен кораб. Идеята е първоначално да пренася товари, но се работи и по възможността за превозване на пътници.

Товарният кораб Cygnus ще излети за Международната космическа станция на ракетата Antares в 16.16 часа българско време от базата във Вирджиния.

Първият полет на товарния кораб е демонстрационен. Той е част от програмата на НАСА за развиване на комерсиални орбитални транспортни услуги, чиято цел е до Международната космическа станция да се транспортират полезни товари и оборудване. За проекта е отделена сумата от 1,9 млрд. долара.

Cygnus трябва да достигне станцията след няколко дни. Тогава ще бъдат тествани и възможностите на кораба за маневриране, за да е сигурно, че може да се приближи безопасно до станцията.

След като премине успешно тестовете, в края на седмицата ще бъде направен опит за скачване на Cygnus с космическа станция.

Ако демонстрационният полет премине успешно, компанията Orbital Science планира да изпрати до Международната космическа станция 8 транспортни полета.

Подготовката на полета е отнела 6 години, като 5 години са били необходими за изграждане на симулаторите и обучителните програми за подготовка на мисията.

Целият екип е преминал през изключително тежка подготвителна програма, въпреки че тяхното участие ще има ключова роля само при скачването на Cygnus с космическата станция, а останалата част от мисията е изцяло автоматизирана.

НАСА работи усилено и по програмата за комерсиално изстрелване на хора в орбита, в която участват общо 100 американски компании. Очаква се първият полет да бъде осъществен през 2014 г.

Вижте 3D визуализация на предстоящия полет на Cygnus:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!