Quantcast

НАСА пуска в Космоса товарен кораб

Вероника Шербанова Последна промяна на 18 септември 2013 в 16:13 2223 3

Товарният кораб Cygnus

НАСА пуска в Космоса товарен кораб. Идеята е първоначално да пренася товари, но се работи и по възможността за превозване на пътници.

Товарният кораб Cygnus ще излети за Международната космическа станция на ракетата Antares в 16.16 часа българско време от базата във Вирджиния.

Първият полет на товарния кораб е демонстрационен. Той е част от програмата на НАСА за развиване на комерсиални орбитални транспортни услуги, чиято цел е до Международната космическа станция да се транспортират полезни товари и оборудване. За проекта е отделена сумата от 1,9 млрд. долара.

Cygnus трябва да достигне станцията след няколко дни. Тогава ще бъдат тествани и възможностите на кораба за маневриране, за да е сигурно, че може да се приближи безопасно до станцията.

След като премине успешно тестовете, в края на седмицата ще бъде направен опит за скачване на Cygnus с космическа станция.

Ако демонстрационният полет премине успешно, компанията Orbital Science планира да изпрати до Международната космическа станция 8 транспортни полета.

Подготовката на полета е отнела 6 години, като 5 години са били необходими за изграждане на симулаторите и обучителните програми за подготовка на мисията.

Целият екип е преминал през изключително тежка подготвителна програма, въпреки че тяхното участие ще има ключова роля само при скачването на Cygnus с космическата станция, а останалата част от мисията е изцяло автоматизирана.

НАСА работи усилено и по програмата за комерсиално изстрелване на хора в орбита, в която участват общо 100 американски компании. Очаква се първият полет да бъде осъществен през 2014 г.

Вижте 3D визуализация на предстоящия полет на Cygnus:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.09 2013 в 21:11

The goals of the XS-1 include flying 10 times in 10 days, as well as achieving Mach 10 — ten times the speed of sound

Read more: http://www.foxnews.com/science/2013/09/18/us-military-wants-new-experimental-space-plane/#ixzz2fGlHzlvL

18.09 2013 в 17:11

Я па тия. Нали бяха решили такивата неща да ги прехвърлят към частния сектор?

18.09 2013 в 16:48

A DARPA, подготвя космически кораб, който да може да излиза ежедневно, да стига 10 пъти скороста на звука, и освен това ще може да носи и бойни ракети ;) . Руснаците пак изостават зверски.
Основното му предназначение да качва ежедневно сателити иначе ;)

http://www.space.com/22836-military-experimental-space-plane-darpa.html