Събития и случки на 3 януари

OFFNews 03 януари 2016 в 05:02 3076 0

Скица на Леонардо

Снимка Архив

Един от ескизите (серия „Полетът на птиците”), с които Леонардо да Винчи е подготвял проект за „летяща машина”. Не е успял с машината, но съвременни учени признават, че той отлично е разбирал анатомията на птичето крило.

В България

1880 Утвърден е първият градоустройствен план на София, изработен от чешкия строителен инженер Иржи Прошек.

1907 Тържествено е открита в София сградата на Народния театър. Това става повод за антимонархическа акция на студенти и работници. Княз Фердинанд е освиркан, за което бързо отмъщава със... затваряне на Софийския университет.

1919 Влиза в сила Закон за курса и покритието на банкнотите в Българската народна банка. В същия ден е публикуван и Закон за търговията със злато.

1921 XIX народно събрание гласува кредит от 1 000 000 лв. за настаняване на бежанците от Беломорска Тракия.

1944 Англо-американската авиация започва над Дупница бомбардировки, които продължават и на 4 януари. Убити са 54 и ранени 43-ма граждани.

1949 Приет е Закон за наследството.

1951 Влиза в сила нов устав на Българската православна църква (БПЦ), утвърден 4 дни по-рано. С него се допуска намеса на държавата в църковните дела.

1990 В София са открити двудневни консултации по процедурата за предстоящата „кръгла маса“. От 23 януари започват нейните пленарни заседания.

1991 Подписано е споразумение между политическите сили, представени в Седмото Велико народно събрание, за гарантиране на мирния преход към демократично общество.

1997 С митинг на обединената опозиция в София се слага началото на извънпарламентарния натиск против управлението на БСП, след като кабинетът „Виденов” се е провалил и е подал оставка. Шествията са всекидневни и месец по-късно дават резултат - БСП се отказва да сформира второ правителство в мандата на 37-ото НС.


По света

1496 Записки на забележителния ренесансов творец и учен Леонардо да Винчи (1452 – 1519) подсказват, че на този ден той е изпробвал „летяща машина“. Опитът е бил неуспешен.

1521 Папа Лъв X отлъчва от църквата германския проповедник и теолог Мартин Лутер. Това става, следкато Лутер отказва да се отметне от своите 95 тезиса, сложили началото на Реформацията в католическата църква.

1899 Ражда се думата "автомобил" – тя е използвана за пръв път в текст в американския вестник „Ню Йорк таймс”. Тя закъснява с 12 и половина години след първите убедителни изпитания на кола с двигател с вътрешно горене – дело на германския инженер Карл Бенц (1844 – 1929).

1959 Територията на САЩ Аляска придобива статут на щат - четиридесет и девети поред.

1961 САЩ скъсват дипломатическите си отношения с Куба и така ускоряват нейното сближаване със СССР. Следват редица конфликти и опасни за целия свят кризи. Отношенията Вашингтон - Хавана бяха възстановени чак през лятото на миналата година.

1993 Президентите на Русия и САЩ Борис Елцин и Джордж Буш-старши подписват в Москва договора за ограничаване на въоръженията СТАРТ-2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови