Събития и случки на 26 януари

OFFNews 26 януари 2016 в 04:54 4883 0

Обсадата на Виена

Снимка Платно от епохата

Обсадата на Виена от турците през 1683 г. Тя е разкъсана през септември с.г., с което Европа окончателно спира напредъка на завоевателите. А Карловацкият договор отпреди 317 години е и началото на края на тяхната империя.

В България

1908 Издаден е указ за възстановяване на университетските преподаватели на работа. С това приключва университетската криза, възникнала след освиркването на княз Фердинанд през януари 1907 г.

1913 В Балканската война започват (на 13 януари по стар стил) ожесточените боеве при Булаир, на северозападното крайбрежие на Мраморно море. За два дни части от Седма рилска дивизия отбиват настъплението на турски корпус на Галиполския полуостров и ликвидират морски десант при близкия град Шаркьой.

1944 Гласуван е закон за образуване на Държавна жандармерия, прокаран в значителна степен заради борбата против партизанското движение. По ирония на историята на същата дата през 1945-та е приета (вече от властта на ОФ) репресивна наредба-закон в обратната посока: „за защита на народната власт“.

1957 Започва да излиза в. "Народна култура".

1979 Публикувано е постановление на Министерския съвет за въвеждане през годината на лятно часово време по европейски модел – с цел икономия на електроенергия.

2000 Европейската комисия решава да извади България и Румъния от унизителния "черен" Шенгенски визов списък.

По света

1699 Подписан е ключовият за съдбата на Източна Европа Карловацки (Карловицки) мирен договор. (Името му е от градчето Сремски Карловци, днес в Сърбия.) С него са закрепени резултатите от драматичната 16-годишна война, в която коалицията на Австрия, Княжество Трансилвания, Полша-Литва, Венеция, Русия - и временни други съюзници, побеждава Османската империя.
По договора на турците се налага да върнат или отстъпят обширни територии в Централна и Източна Европа. Изгрява звездата на Хабсбургска Австрия; засилена излиза - макар косвено – и Русия.
Карловацкият мир е същинското начало на т.нар. Източен въпрос – продължилата два века подялба на „османското наследство” между все по-укрепващите европейски сили. „Тогава – пише видният ни изследовател Георги П. Генов – за първи път се вижда действителната сила на страшната дотогава Отоманска империя и се започва нейното разпокъсване.”

1788 Британският капитан Артър Филипс с 11 кораба, превозващи над 730 осъдени престъпници (от общо 1000 души в експедицията), пристига в колонията Нов Южен Уелс в Австралия. С това започва реалното колонизиране на континента, където още дълго карат предимно престъпници. Началото е несигурно и мъчително, но 20 години по-късно 26 януари вече е отпразнуван от заселниците „с пиене и веселба”; той се чества и днес като Ден на Австралия.


Слизането на Артър Филипс на брега на Австралия – според картина от музея в Сидни. За своята необичайна и опасна мисия преди 227-228 години капитанът не получава нужната подкрепа от британските власти. Историческите сведения подсказват, че успехът й в решаваща степен се дължи на неговите лични качества, включително търпение, толерантност и човещина.

1837 Мичиган става 26-ият щат на САЩ. От 1847 г. столицата му е Лансинг (сега към 115 000 жители). Най-големият град в него е Детройт, с население около 680 хиляди души.

1875 Американският стоматолог Джордж Грийн получава патент за първата в света електрическа зъболекарска бормашина.

1939 В испанската гражданска война (1936 – 1939) метежниците на ген. Франсиско Франко, подпомогнати от италиански части, превземат Барселона.

1998 Президентът на САЩ Бил Клинтън категорично отрича да е имал интимни отношения с бившата стажантка в Белия дом Моника Люински. По-късно той се сблъсква с повече проблеми заради тази лъжа, отколкото заради самата си извънбрачна връзка.

2001 Около 25 хиляди души загиват при силно земетресение в западния индийския щат Гужарат и в част от Пакистан. Един милион остават без подслон. Това бедствие се стоварва точно в националния празник на Индия, деня, в който през 1950 г. тя е провъзгласена за независима република.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews