Събития и случки на 9 декември

OFFNews 09 декември 2015 в 07:30 1934 0

Павлович

Снимка Репродукция

Автопортрет на Николай Павлович.

В България

1835 В Свищов е роден големият ни възрожденски художник Николай Павлович. В творбите му преобладава историческа и патриотична тематика. След Освобождението е преподавател по живопис и училищен инспектор. Умира в София през 1894 година.

1885 В Пирот (на 21 декември по нов стил) е сключено примирие в Сръбско-българската война. От българска страна споразумението е подписано от капитан Олимпи Панов (1852 - 1887).

1919 Публикуван Закон за съдене и наказване на виновниците за народната катастрофа (злополучния изход от Първата световна война).

1927 В Женева е подписана спогодбата Моллов-Кафандарис, по имената на тогавашните външни министри на Гърция и България. Тя се отнася до малцинствата и бежанския проблем и е свързана с двустранните задължения по Ньойския мирен договор от 1919 г.

1943 Английски и американски самолети бомбардират над София от. Убити са десет и ранени 19 граждани.

1989 Възстановява дейността си БЗНС "Никола Петков", продължител на забранената през 1947 г. партия БЗНС (опозиция).

2005 На българо-гръцката граница официално е открит ГКПП Илинден - Ексохи (при гр. Гоце Делчев).Строежът е финансиран от програмата ФАР и е на стойност 18 милиона евро (9 за пътна инфраструктура, 5 за граничния пункт и 4 за изграждането на тунел с надлез за безопасно преминаване на диви мечки).


По света

1905 В Дрезден е поставена операта "Саломе" на Рихард Щраус. Тя е осъдена от критиката като "неморална".

1952 Ветрове избистрят въздуха в Лондон, където транспортът 4 дни е бил парализиран от гъста мъгла. Покрай другите последици от рязко спадналата видимост е регистриран скок на кражбите и уличните грабежи.

1987 В ивицата Газа започва първата интифада, палестински бунт, запомнен преди всичко с масово хвърляне на камъни по израелски полицаи и войници. Той продължава 5 години.

1990 Лех Валенса, бивш дисидент и лидер на свободния профсъюз "Солидарност", печели убедително първите в историята на Полша президентски избори.

1992 Британският министър-председател Джон Мейджър съобщава престолонаследник принц Чарлз и съпругата му принцеса Даяна се разделят. Формално те остават семейство до развода си през август 1996 година.

1992 Призори американски морски пехотинци пристигат в Сомалия, започвайки хуманитарна акция в помощ на хиляди гладуващи. С това започва разполагането на 35-хилядна многонационална сила в африканската страна, раздирана от хаос и насилие. Въпреки известни успехи мисията като цяло се проваля и през 1995 г. е прекратена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков