243 години от рождението на Лудвиг ван Бетховен

Българска история Последна промяна на 16 декември 2013 в 11:23 3458 3

Бетховен
Бетховен

На този ден през 1770 година е роден един от най-великите композитори за всички времена - Лудвиг ван Бетховен. Той е представител на виенската школа, а произведенията му играят важна роля в прехода от класицизма към романтизма. И до днес те успяват да вдъхновяват множество композитори, музиканти и слушатели.

Бетховен е най-голямото от общо седем деца в семейството. Баща му е бил придворен оперен певец и е един от първите учители на малкия Лудвиг, като не криел амбициите си синът му да надмине великия Моцарт. Именно поради тази причина, когато на 26-ти март 1778 година, Бетховен изнася първият си концерт, баща му го представя като шест годишен. Това била причината през целия си живот, прочутият композитор да казва, че е с две години по-млад.

Постепенно музикалните възможности на Йохан да обучава сина си се изчерпали. Скоро Лудвиг започнал да се учи да свири на орган и да композира при Готлъб Нефе. Именно той е човекът, открил огромният талант на Бетховен. Скоро детето публикувало първите си творби, а Нефе казал за него:  

"Ако това дете продължава да се развива така без никакви пречки ще се превърне във втори Моцарт".

С напредване на годините младият Лудвиг постепенно измества баща си като глава на семейството. Това се дължи основно на факта, че пиянството на Йохан се влошава все повече, вследствие на което той губи и работата си. Бетховен пък започва да изкарва пари, благодарение на факта, че по предложение на Нефе той е назначен за главен органист. 

През 1787 година Бетховен е изпратен при Моцарт, за да задълбочи музикалното си образование. Моцарт отказва на Бетховен частни уроци като посочва, че е зает. Неговият престой там продължава не повече от две седмици. Почти веднага след пристигането му в началото на април баща му го уведомява, че състоянието на болната му от туберкулоза майка се е влошило и настоява да се завърне незабавно в Бон. След смъртта на Мария Магдалена същата година алкохолизмът на Йохан се влошава и през 1797 година  е уволнен от капелата. Грижата за по-малките братя ляга върху плещите на младия Лудвиг. 

През 1801 година, Бетховен за първи път признава, че започва да усеща загубата на слуха си. През 1802 година написва паметно писмо, в което споделя с приятелите си колко тежък и мъчителен би бил живота му без това сетиво. Въпреки този здравословен проблем именно годините в началото на XIX век се оказват най-продуктивни за великия композитор и той написва някои от най-великите си произведения.

Бетховен умира на 26-ти март 1827 година след тежко боледуване. На погребението му, състояло се три дни по-късно, присъстват между 10 000 и 30 000 души. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.12 2013 в 14:25

Вие сте една от най-сериозните агенции, чета Ви с удоволствие. Моля поправете името на Бетовен, великият композитор не се казва БетХовен, на немски наистина се изписва Beethoven, но h след t служи единствено за по-силно произнасяне на "т", но не се чете, както и не се произнася Беетовен, второто "е"само удължава произнасянето на първото

17.12 2013 в 11:21

Най-големия ever!!!!!!!!!

16.12 2013 в 11:29

"It had been a wonderful evening and what I needed now, to give it the perfect ending, was a little of the Ludwig Van."

"I woke up. The pain and sickness all over me like an animal. Then I realized what it was. The music coming up from the floor was our old friend, Ludwig Van, and the dreaded Ninth Symphony. "

Alex DeLarge :)


Alex: No. No! NO! Stop it! Stop it, please! I beg you! This is sin! This is sin! This is sin! It's a sin, it's a sin, it's a sin!
Dr. Brodsky: Sin? What's all this about sin?
Alex: That! Using Ludwig van like that! He did no harm to anyone. Beethoven just wrote music!
Dr. Branom: Are you referring to the background score?
Alex: Yes.
Dr. Branom: You've heard Beethoven before?
Alex: Yes!
Dr. Brodsky: So, you're keen on music?
Alex: YES!
Dr. Brodsky: Can't be helped. Here's the punishment element perhaps.