14 години от терора в Беслан

OFFNews 03 септември 2018 в 00:33 7908 0

На днешния ден през 2004 г. е сложен край на заложническата криза в Беслан.

Терористите оставят след себе си труповете на 344 души, 186 от които са на деца.

Ден първи

Кризата започва на 1 септември - първият учебен ден на 2004 г. 10-ина минути след 9 сутринта 32-ма мъже и жени с черни качулки и взривни колани застрелват петима полицаи и нахлуват в Първо училище в града в Северна Осетия. Вътре има ученици на възраст от 7 до 18 г., учители, родители.

Вземат повече от 1300 заложници.

Първоначално властите обявяват фалшиви данни за броя на заложниците – в пъти по-малък от реалния.

50 успяват да избягат в суматохата. Всички останали са събрани във физкултурния салон. Оттам се чуват изстрели. Убити са 21 възрастни. Чупят прозорците, за да са сигурни, че няма да ги обгазят. Похитените са лишени от храна и вода до пристигането на президента на Северна Осетия за преговори. Заплашват, че ако полицай убие някой от тях, ще отговорят с 50 трупа на заложници. Ако ранят терорист, ще убият 20. Заплашват и да взривят училището при опит за намеса на руските спецчасти.

В началото руското правителство обявява, че няма да освобождава насила заложници и започва преговори. Пред преговарящите терористите не посочват точни искания, но в тетрадка на заложник са вписани искания за изтегляне на руските войски от Чечня и признаване на нейната независимост. 

Ден втори

Преговорите са без резултат. Похитителите отказват да дадат храна и вода на похитените. Държат телата на убитите вътре. Децата са принудени да пият урината си. В следобедните часове са освободени кърмещите майки и децата им – 26 жени с по едно дете - след преговори с бившия президент на Ингушетия Руслан Аушев.

Към 15:30 ч. се чуват две експлозии – терористите са хвърлили две гранати, за да спрат силите за сигурност да нахлуят.

Ден трети

Сутринта похитителите обявяват, че ще позволят медицинските екипи да влязат и изнесат телата на 21 убити заложници. Екипът доближава училището, но в 13:04 ч. започват да стрелят отвътре, чуват се и две мощни експлозии. Двама души от медицинския екип умират. 30 заложници опитват да избягат, но попадат под кръстосания огън между руската армия и похитителите.

След експлозиите армията и специалните части щурмуват сградата с 2 танка, поне 1 вертолет и огнехвъргачка. Впоследствие руското правителство е критикувано остро за решението да атакува с толкова тежки оръжия.

Започва хаотична битка между специалните сили, вътрешните войски и терористите. Включват се много цивилни с личните си оръжия. Нови взривове от терористите сриват салона към 15 ч.

До вечерта спецчастите превземат училището, но престрелката с избягали терористи продължава в мазето и в съседните сгради, а в училището пламва пожар. Терорист е линчуван от тълпата. Убити са 31 от 32-та терористи. Жив е хванат Нурпаши Кулаев (24 г.).

Няма адвокат, който да се съгласява да го защитава. Назначен му е служебен защитник. По време на процеса Кулаев обяснява, че актът е извършен в училище с цел убийствата на жени и деца да разпалят войната в Кавказ още по-силно. Осъден е на смърт. Поради мораториума върху смъртното наказание присъдата е заменена с доживотен затвор.

Равносметката

В операцията умират 344 заложници, от които 186 деца. Общо жертвите, със силите на реда, са най-малко 396. Около 700 получават спешна помощ на място, а 437 постъпват в болници в Беслан и Владикавказ. Много деца получават трайни телесни увреждания (загуба на крайници и очи) и психически разстройства. След завръщане у дома момиче се самоубива.

Отговорност

На 17 септември чеченският терорист Шамил Басаев поема отговорност за атентата. Обяснява, че искал да създаде ислямско емирство в цял Северен Кавказ и Чечения да бъде призната за независима в рамките на Общността на независимите държави.

Руският президент Владимир Путин обявява 2 дни национален траур на 6 и 7 септември 2004 г. 135 000 души се събират на ‘Червения площад’ в Москва.

Снимки: Wikimedia

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови