Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Събития и случки на 17 януари

OFFNews 17 януари 2016 в 05:04 3412 0

Нирагонго

Снимка Архив

Нирагонго (надморска височина 3470 метра) е сред най-опасните активни вулкани в света.

В България

1902 БДЖ обявяват 50% намаление в цената на билета за всеки организиран турист – стига да пътува със съответно туристическо облекло и да има членска карта с портрет.

1905 Започва обща стачка на печатарските работници в София. Тя завършва с частичен успех на 10 март с.г.

1906 В София е основана Балканбанк – акционерно дружество с френски и австрийски капитали.

1907 Публикуван е Закон за откупуване на експлоатацията на Източните железници.

1913 В Балканската война на генерал-лейтенант Васил Кутинчев се възлага командването на Първа българска армия, която воюва при Чаталджа.

1959 ЦК на БКП взема решение за административно-териториална реформа. Отпада единицата околия и се създават 30 нови окръга (впоследствие намалени до 28). В сила до 1987 г., това деление е най-дълго просъществувалото в България и е в основата на днешните области.

1998 Бомбена експлозия пред редакцията на вестниците „Труд“ в София.

По света

1934 Германският инженер Фердинанд Порше (1875 – 1951) представя на правителството своя проект за „народна”, достъпна кола. През юни с.г. той получава поръчката да разработи „Фолксваген” и първите два прототипа на знаменитата „костенурка” са готови през 1935 г.

1961 В прощалното си слово в края на своя втори мандат като президент на САЩ (от Републиканската партия) Дуайт Айзенхауер (1890 – 1969) предупреждава за опасностите от нарастващото „волно или неволно” влияние на военнопромишления комплекс (терминът е негов).
„Това сливане на огромна военна прослойка и голяма оръжейна индустрия е нещо ново за Америка – казва Айзенхауер. – Тоталното му влияние – икономическо, политическо и дори духовно – се усеща във всеки град, всяко управление на щат, във всяка служба на федералното правителство... Ние никога не трябва да допускаме тежестта на тази комбинация да застраши нашите свободи или демократични процеси.”
Думите му правят силно впечатление, тъй като „Айк” е генералът, който командва съюзническите войски във Втората световна война, той е и първият главнокомандващ на силите на НАТО. Освен това, като президент в първите години на студената война той прави много за въоръжаването на САЩ и за ефикасното им включване в космическата надпревара със СССР.


Генерал Дуайт Айзенхауер в навечерието на Деня Д, десанта на съюзниците в Нормандия на 6 юни 1944 година.

1966 Бомбардировач Б-52 на САЩ се сблъсква със самолета, който го зарежда с гориво над Средиземно море. Седем души от екипажите загиват. Три термоядрени бомби падат на сушата край испанското село Паломарес; не избухват, но причиняват ограничено замърсяване с плутониий. Четвъртата бомба след дълго търсене е намерена в морето и извадена. Инцидентът „Паломарес” предизвиква остри и продължителни антиядрени – и антиамерикански – реакции по света.

1995 Призори силно земетресение (7,2 по Рихтер) опустошава японския град Кобе. Жертвите са над 6400. На същата дата година по-рано 60 души загиват и над 7700 са ранени в трус с магнитуд от 6,6 в Лос Анжелис, САЩ.

2002 Започва изригване на вулкана Нирагонго, в Демократична република Конго. Въпреки навременната евакуация на населението в района около 150 души загиват, задушени от въглероден диоксид. Лава и трусове разрушават част от близкия град Гома и оставят без подслон около 120 000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews