Събития и случки на 16 декември

OFFNews 16 декември 2015 в 05:03 3449 0

Общество на народите

Снимка Архив

Женева 15 ноември 1920 г. Първо общо събрание на Обществото на народите.

В България

1901 Българско археологическо дружество е учредено по инициатива на Светия синод. Просветното министерство утвърждава устава му на 29 март 1902 г.

1920 България е приета в Обществото на народите, известно и като Лигата на нациите. Пръв постоянен представител на страната в ОН е Димитър Миков, консул в Женева, а после управляващ легацията ни в Берн. И след него длъжността се заема от шефа на мисията в Швейцария. Отделно представителство така и не е открито – по финансови причини. Обществото на народите се разпада с избухването на Втората световна война, макар формално да съществува до април 1946 г.

1931 След масов бой между полицията и студенти, в СУ "Св. Климент Охридски" проф. Александър Цанков (един от организаторите на кървавия преврат на 9 юни 1923 г. И министър-председател след това) не е допуснат до лекции.

1961 Българските футболни национали побеждават отбора на Франция и за пръв път се класират за финали на световно първенство – в Чили през 1962 г. Но там не им върви - България се класира предпоследна, 15-а. Единственият гол е на Георги Соколов - Соколето, но пък той е във вратата на Унгария, която на 3 юни 1962-а ни бие с 6:1.

1969 Подписана е спогодба за свързване на енергийните система на България и Турция.

1998 След 9-годишен мораториум върху изпълнението на смъртни присъди 38-ото НС отменя окончателно смъртното наказание в България. То е заменено с доживотен затвор без правo на помилване.


По света

1773 В Бостън, в днешния щат Масачузетс, няколко десетки американски колонисти изхвърлят във водата 342 сандъка чай от закотвените в града три кораба на британската Източно-Индийска компания. Това е реакция против данъчната политика на Великобритания към колониите, която е колкото грабителска, толкова и късогледа, тъй като ускорява американската революция и и войната за независимост на САЩ (1775 - 1783). Като знак на растящо самочувствие и решителност „Бостънското чаено парти“ е ключов момент в историята на САЩ.

1809 След 13-годишен брак Наполеон Бонапарт се развежда с императрица Жозефина.

1916 Няколко руски аристократи и офицери убиват мистичния монах-проповедник Григорий Распутин (47 г.), придобил пагубно за воюващата страна влияние над императорския двор.

1944 Във Втората световна война изненадващо започва хитлеристка офанзива в планинската област Ардени (в северна Франция, Белгия и Люксембург). Това е амбициозен опит „да се обърне играта“ след десанта на съюзниците в Нормандия през юни с. г. Той се проваля през януари 1945 не без съдействието на СССР, който откликва на молбата на Чърчил и започва мащабно настъпление в Източна Европа, тогава по-важна за германците.

2000 Съобщено е, че под плътния лед на Ганимед – спътник на Юпитер, има океан от солена вода. Сензационното откритие е направено чрез кораба на НАСА „Галилео”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews