Преди 60 години България е приета в ООН

OFFNews 14 декември 2015 в 05:05 3015 0

Митинг

Снимка Архив

Момент от многохилядния митинг в София на 14 декември 1989 г. Пред Народното събрание ръководители от комунистическата власт ту се опитват да успокоят множеството, ту и говорят с журналисти. В средата (с вдигната ръка) е Станко Тодоров, тогава председател на НС.

Събития и случки на 14 декември

В България

1875 Във Варна е роден видният ни композитор Добри Христов, един от основоположниците на съвременната българска музикална култура. Автор е на множество песни, вдъхновени от фолклора, и на църковни песнопения. Умира в София през януари 1941 г.

1877 Повторно освобождение на Елена в Руско-турската война. Османски части изоставят града, като преди това опожаряват част от него. (За първи път руските сили го заемат през юли с.г., но после им се налага да го отстъпят).

1892 Приет е закон за създаването на Българско търговско параходно дружество.

1915 По време на Първата световна война, в която България е влязла пред октомври с.г., Фердинанд I прибързано обявява пред Народното събрание обединението на българския народ в една държава.

1926 Създадена е Главна дирекция за настаняване на бежанците.

1934 Влиза в сила Наредба-закон за ликвидиране имуществата на партийно-политическите организации, разтурени с преврата на 19 май с.г.

1943 Гранично поделение с командир подпоручик Дичо Петров се присъединява към съпротивата в Югославия. С това са положени основите на войнишкия партизански батальон „Христо Ботев“.

1955 България е приета в основаната 10 години по-рано Организация на обединените нации (ООН). Това е издействано бавно и с големи дипломатически усилия, тъй като в по-голямата част от Втората световна война страната е била съюзник на Германия.
На страната на хитлеристите са били и повечето от приетите в същия ден други държави. Общо те са 11 - Албания, Австрия, Финландия, Унгария, Ирландия, Италия, Йордания, Лаос, Португалия, Румъния и Испания.

1989 Масов и бурен митинг на демократичната опозиция около Народното събрание. Основното искане е от чл. 1 на конституцията да отпаднат текстове за ръководната роля на БКП. Нещо позабравено днес е, че това искане всъщност е прието – оспорваните разпоредби са отменени в най-краткия допустим по конституция срок – на 15 януари 1990 г. Промяната е обнародвана и влиза в сила почти веднага.
В напрежението Петър Младенов, тогава лидер на БКП и председател на Държавния съвет, казва думи, по-късно разчетени по видеозапис като „По-добре е танковете да дойдат”. Това тълкуване е оспорвано от мнозина, но през лятото на 1990 г. то допринася за оставката на Младенов като президент.

1991 За първи път в опозиция, БСП свиква своя 40-ти конгрес. На него за председател на партията е избран Жан Виденов.

1992 Излиза брой първи на в. „Новинар“.


По света

1911 Норвежецът Роалд Амундсен 1872 – 1928) става първият човек достигнал Южния полюс в може би най-драматичната надпревара в историята на географските изследвания и открития. 34 дни по-късно до полюса стига и експедицята на британския изследовател Робърт Скот (1868 – 1912).
Амбициозният англичанин е много разочарован, виждайки на мястото, че не е пръв. Освен това по обратния път той и всички от екипа му загиват от изтощение, глад и студ.

1960 В Париж е създадена Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

1962 Американската космическата сонда "Маринър II" за пръв път изпраща на Земята информация от наблюдение друга планета – Венера.

1995 В Париж ръководителите на Босна, Сърбия и Хърватия подписат споразумението, договорено през ноември с.г. във военно-въздушна база в САЩ – в Дейтън, щата Охайо. Споразумението за мюсюлманско-хърватска федерация слага край на 3-годишна война, в която загиват към 200 000 хиляди души. Възстановяването на мира е много трудно; постепенното спадане на напрежението отнема над 10 години.

Саддам Хюсеин по време на процеса срещу него. Той беше осъден на смърт и обесен на 30 декември 2006 г.

2003 В Ирак е заловен диктаторът Саддам Хюсеин (1937 – 2006), свален през пролетта на с.г. след нахлуването на американски и британски войски. Намерен е в селска къща на 15-ина км от родния му град Тикрит, където се е укривал в мазето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!