Скандал във в. Дума: Журналистите обвиниха ръководството на БСП в недопустима намеса

Заради критика към Нинова от "Позитано" 20 искат да изгонят зам.-главния редактор Георги Георгиев. Тя пък прати Нора Стоичкова да контролира вестника

OFFNews 03 декември 2021 в 11:21 6401 1

Екипът на в. “Дума” излезе с остра позиция заради натиска, който се оказва върху вестника от страна на ръководството на БСП, както и заради контрола, който “Позитано” 20 си позволява да налага върху редакционната политика на изданието, чийто главен редактор се избира от Националния съвет на БСП, а не от тясното ръководство.

Ето какво заявяват журналистите от левия всекидневник:

В последните дни с в. „Дума“ се случиха недопустими неща. В един свой коментар нашият колега, заместник-главният редактор Георги Георгиев, написа, че на фона на свитото обществено доверие към БСП един лидер трябва да свика присъствен пленум на Националния съвет, за да се проведе честен разговор и да се вземат решения по толкова важни въпроси като преговорите за правителство, позициите на БСП и евентуалното й участие в него, вместо тези неща да се решават „на подпис“. Добронамерено и разумно мнение, споделяно от хиляди социалисти, ако се съди по редакционната поща. Но… последва саблен удар. Членовете на фондация „Дума“, която издава вестника – Вяра Емилова и Атанас Зафиров, дойдоха в редакцията и си позволиха да ругаят „Дума“, че „така повече не може“, че „трябва да се сложи ред в този вестник“ и че като издание на БСП, той е длъжен да изразява позициите на партийното ръководство. Спрямо Георги Георгиев се упражнява натиск да напусне редакцията.

По същите причини внезапно бе учредена длъжност „Първи зам.-главен редактор“ и на тази позиция бе назначена г-жа Нора Стоичкова, която в същото време продължава да работи и в БСТВ – само по себе си непосилно за един човек съвместяване. Според Устава на БСП, „Дума“ е „левият всекидневник“, издаван от БСП и неговият главен редактор се избира от Националния съвет с правото той да определи екипа си. Още през август НС избра за главен редактор на „Дума“ другаря Боян Ангелов. До ден днешен обаче с него не е сключен никакъв договор и той на практика не е назначен. Изумени сме, че вместо да се изпълни решението на НС, то е заобиколено и е назначен „надзорник“, който все още не познава работата на вестника и на хората в него, но вече се разпорежда безапелационно с всичко в редакцията, без да има правомощия от Националния съвет. Правят се внушения за съкращения на и без това намаления до крайност състав на хората, които правят „Дума“.
Вестникът ни винаги е подхождал отговорно към дейността си, давал е думата на аргументирани позиции и никога не е допускал да превземат страниците му хули и интриги. Нямаме обяснение за това, което му бе наложено.

Изразяваме остър протест срещу унизителното отношение към екипа на „Дума“; срещу поредния неоправдан диктат и експеримент, разрушаващ вестника; срещу предприетите действия спрямо него и изкуствено предизвикания хаос, който пречи неимоверно на всекидневната му работа. Настояваме най-после спешно да бъде назначен главният редактор Боян Ангелов, който да поеме своите функции по редакционната политика и по дейността на вестника.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови