Прокуратурата нареди на в. 'Телеграф' да си смени името

OFFNews Последна промяна на 07 юни 2019 в 12:59 9164 2

Прокуратурата нареди на всекидневника "Телеграф" да смени името си, защото препраща към това на популярния британски вестник The Telegraph.

За това съобщи самият "Телеграф" с голямо заглавие на днешната си първа страница. 

От публикацията става ясно, че Софийската районна прокуратура е разпоредила на Патентното ведомство да заличи търговската марка "Телеграф". Като мотив се посочва, че името противоречи на чл. 11, ал. 1 от Закона за марките и географските означения, тъй като "The Telegraph е наименование на световноизвестен английски вестник с дългогодишна популярност и в Р България и регистрирането на марката е за същия вид стока (услуга), което води и до заблуда на потребителите и в Р България, че има нещо общо между двете информационни издания". Изброен е и още един мотив: "...отделно от това марката няма отличителен характер, доколкото означава дума, която е наименование на вид информационна машина - устройство за бързо предаване и приемане на съобщения от разстояние чрез електрически сигнали".

"Телеграф" определя нареждането като "мракобесна атака на прокуратурата".

Вестникът съобщава, че постановлението (от дата 27 май 2019 г.) пристигнало, след като главният редактор Васил Захариев сезирал МВР "за наличие на фалшив сайт с наименование www.telegraf.bg, в който се публикуват статии на български език, нямащи нищо общо с редакционната политика на вестника." Вместо отговор по този сигнал, редакцията получила прокурорското постановление за смяна на марката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7723

2

kokoten

07.06 2019 в 17:47

....направо закривай тоя парцал....

3410

1

bobacko

07.06 2019 в 15:56

А сега прокуратурата или патентното ведомство не трябва ли да уведоми оригиналния The Telegraph за нарушението (злоупотребата) извършени от Пеевската бухалка и да потърси отговорност от фалшивия издател?