Над 4,6 млн. българи месечно ползват Google. Още повече гледат Youtube

Фейсбук и Инстаграм се изравниха по популярност в ЕС

Мая Младенова 24 август 2023 в 08:02 2054 0

Социални мрежи

Снимка Pixabay

Онлайн платформите с над 45 млн. потребители вече отчитат потребителите си в ЕС

Колко души ползват големите онлайн платформи в ЕС? Тех гигантите са задължени да отчитат тази информация по силата на новия европейски регламент за дигиталните услуги (DSA/Digital Services Act).

Така например компанията "Mета" отчита, че за периода 1 януари 2023-30 юни 2023 Фейсбук е имал средномесечно 258 млн. активни потребители в ЕС, а Инстаграм - 257 млн. Останалите услуги на "Мета" или не попадат в изискванията на регламента, или да под прага от 45 млн. потребители, над който се иска отчетност. В отчета, събран само в две страници, няма разбивка по държави.

За сравнение, в първия отчетен период (1 юли 2022-31 декември 2022) Фейсбук е имал средномесечено 255 млн. активни потребители в ЕС, а Инстаграм - 250 млн.

Платформата X (досега Туитър) е отчела за февруари-юли 2023 г. средномесечно 60,9 млн. "логнати" потребители в ЕС, както и 51,3 млн. "гости" (които преглеждат съдържание без да са влезли в акаунт. Общият средномесечен брой потребители от X изчисляват като сбор от двете цифри - 112,2 млн. И тук липсват данни за всяка държава поотделно.

За предходния 6-месечен период - юли 2022-януари 2023 - Туитър отчита 100,9 млн. потребители средномесечно (59,8 млн. регистрирани и 41,1 млн. гости).

Google и Youtube

Средно 40,5 млн. души месечно ползват приложение за трафика на пътя Waze в ЕС. Приложението е собственост на Google.

Google посочва и разбивка по държави за някои услуги, като напр. Google Maps. Цифрите там са две - среден месечен брой въз основа на отделни влезли с регистрация акаунти (вписани с акаунтите си потребители); и среден месечен брой въз основа на различими сесии на неползващи регистрация потребители (невписани с акаунти потребители). За България броят е съответно 3,2 млн. и 1,7 млн. потребители средномесечно.

Приложението Google Play е ползвано от 3,8 млн. регистрирани потребители средномесечно в България, както и от 400 000 нерегистрирани БГ потребители.

Търсачката Google Search у нас ползват 4,6 млн. регистрирани потребители средномесечно, и 4,3 млн. невписани с акаунти. Потребителите в двете групи могат да се припокриват в зависимост от това дали в момента са вписани Google акаунта си.

Най-ползваната платформа на Google в България е Youtube - средно на месец 5,4 млн. вписани и 13,7 млн. невписани в акаунтите си потребители са активни в платформата.

Данните, които онлайн платформите предоставят, не са унифицирани, тъй като отскоро действащият регламент DSA засега не изисква от тях образец за систематизиране на информацията. Разлика има в отчетените периоди, в подбора на това кои услуги попадат в обхвата на регламента и кои не, както и в начина на изчисляване на активните потребители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!