Мария Стоянова стана шеф на СЕМ

OFFNews 09 май 2016 в 12:06 5880 0

Снимка БГНЕС - архив

Мария Стоянова беше избрана за председател на СЕМ на извънредно заседание на регулатора днес. Тя беше предложена от Бетина Жотева и София Владимирова.

"За" Стоянова да поеме поста гласуваха 4-ма от членовете на СЕМ, съобщи БНР. Против беше единствено Иво Атанасов. 

В началото на април Мария Стоянова беше избрана за изпълняващ длъжността председател на регулатора, след като мандата на Георги Лозанов изтече на първи април. На 27 април парламентът избра за членове на СЕМ Розита Михайлова-Еленова и София Владимирова и попълни квотата си в медийния регулатор. 

На 11, 12 и 13 май СЕМ ще изслушва кандидатите за генерален директор на БНР, новият шеф на радиото трябва да бъде обявен до 20 май.

Мария Стоянова е официален представител на България в Групата на европейските медийни надзорници /ERGA/. Започва кариера си през 1995 г. в Дарик радио. Три години по-късно, паралелно с обучението си в Европейската журналистическа Академия в Австрия, работи като кореспондент на Дарик от алпийската република.

В периода 2000 – 2001 специализира в Германския Бундестаг като сътрудник на дългогодишния председател Рита Зюсмут и на бившия министър във втория кабинет на Ангела Меркел Дирк Нийбел. В най-големия европейски автомобилен концерн “Фолксваген“ Мария Стоянова специализира “Връзки с обществеността“.

Има зад гърба си множество практики в германски и австрийски медии.

През август 2003 г. се присъединява към екипа на БНТ, а през февруари 2004г. реализира мечтата си и оглавява кореспондентския пункт на Националната телевизия в Берлин. В продължение на 8 години и половина тя следи, анализира, и коментира процесите и събитията в Германия, Австрия, Швейцария, Унгария и Полша.

Автор е на 7 документални филма по външно-политическа теми, които са се излъчвали в най-гледано тв време и са се радвали на голям зрителски интерес. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови