Божанов: Няма да оставим каруцата на модерацията в калта. Ако Мета промушва руско влияние, трябва да действаме

OFFNews 22 февруари 2023 в 15:51 3637 1

Божидар Божанов

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Божидар Божанов

Ще използваме всички институционални подходи и няма да оставим каруцата на модерацията в калта. Ако през нескопосани процеси и метрики на Мета се накърнява свободата на изразяване или се промушва руско влияние, трябва да действаме, написа във Фейсбук бившият министър на електронното управление и депутат от "Демократична България" Божидар Божанов. 

Той и бившият министър по ефективното управление от "Продължаваме промяната" Калина Константинова са изпратили съвместно писмо до Европейската комисия (ЕК), в което са приложили всички материали от изслушването на майката компания на Фейсбук - Мета, и компанията, отговорна за модерацията на социалната мрежа в България - Телус.

По време на изслушването, което се състоя в един от последните работи дни на 48-ото Народно събрание, липсваше представител на Мета, но пък от компанията бяха изпратили становище с тяхната позиция относно политиката им за модерацията на социалната мрежа в България. На практика обаче от Мета отказаха да отговорят на поставените в мотивите на изслушването въпроси, позовавайки се на търговската тайна между тях и Телус. 

Meta защитава TELUS за модерацията им на български във Facebook

"Мета може и да се скрият от отиващ си български парламент, но съгласно скоро приетия Акт за цифровите услуги, ЕК има значителни правомощия да изисква информация. Именно с такава цел изпратихме документите, с които опитваме да съберем конкретика за модераторските практики в България", написа Божидар Божанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови